Domů » Ovesný koláč s tvarohem, meruňkami, borůvkami a kokosem
ovesný koláč s ovocem a drobenkou

Ovesný koláč s tvarohem, meruňkami, borůvkami a kokosem

Léto patří koláčům. Jestliže vás omrzely takové ty tradiční buchty a bublaniny se spoustou mouky a milujete svěží dezerty, například s tvarohem, pusťte se do šťavnatého a lahodného koláče, který je i zdravější alternativou dezertu. Ovesný koláč s tvarohem a ovocem si jistě oblíbíte.

Tento recept můžete ještě malinko změnit. Pokud nejste příznivci kokosu, snadno jej můžete nahradit mandlovou moukou do korpusu a mandlovými lupínky k posypání. Zároveň si můžete hrát s ovocnými kombinacemi. Na začátku léta můžete přidat jahody, později naopak ostružiny nebo švestky a do drobenky přidat mák.

Ovesný koláč s tvarohem, meruňkami, borůvkami a drobenkou

ovesný koláč s ovocem a drobenkou

Na koláčovou formu o průměru 25 cm:

Těsto:

  • 130 g jemných ovesných vloček
  • 75 g xylitolu nebo třtinového cukru
  • 40 g strouhaného kokosu
  • 70 g celozrnné špaldové mouky
  • 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
  • Nastrouhaná kůra za 1 malého citronu
  • 200 g bílého jogurtu (obsah tuku kolem 3,5 %)
  • 30 g rozpuštěného másla
  • 2 vejce
  • Máslo na vymazání formy

Náplň:

  • 3 vaničky měkkého tvarohu (% tuku dle preferencí)
  •  2 vejce
  • 80 – 100 g xylitolu nebo třtinového cukru (dle preferencí)
  • 80 – 100 g borůvek
  • 6 – 8 meruněk

Drobenka:

  • 50 g ovesných vloček
  • 30 g másla
  • 20 g třtinového cukru
  • 30 g kokosových lupínků/chipsů

Postup:

  1. Ovesné vločky, sladidlo, kokos, mouku, kypřicí prášek a citronovou kůru promíchejte v míse.
  2. Ve druhé misce smíchejte jogurt, máslo a vejce. Obě složky (vločkovou a jogurtovou) smíchejte dohromady. Nechte prozatím stranou.
  3. V další míse promíchejte ingredience na náplň – tvaroh, vejce a sladidlo dle chuti.
  4. Meruňky přepulte a zbavte pecek.
  5. V další mise připravte drobenku. Vločky, máslo a cukr prsty promíchejte. Nakonec jen zlehka prsty promíchejte s kokosovými lupínky.
  6. Formu vytřete máslem. Na dno rozetřete těsto z ovesných vloček. Na těsto rozetřete náplň z tvarohu. Posypejte borůvkami a ozdobte meruňkami. Ty pokládejte řeznou stranou vzhůru.
  7. Nakonec zasypejte drobenkou.
  8. Vložte do trouby vyhřáté na 170 °C a pečte 45 minut. Po upečení nechte zcela vychladnout.
  9. Nejlépe se servírujte a nejlépe koláč chutná, když jej necháte vychladit v lednici. V lednici skladujte maximálně 3 dny.

TIP: Kdo miluje neobvyklé chutě, může si koláč vylepšit levandulí. Můžete jimi lehce posypat tvarohovou náplň předtím, než přidáte ovoce a drobenku, nebo kvítky jemně posypejte porci koláče před servírováním.