Léto patří koláčům. Jestliže vás omrzely takové ty tradiční buchty a bublaniny se spoustou mouky a milujete svěží dezerty, například s tvarohem, pusťte se do šťavnatého a lahodného koláče, který je i zdravější alternativou dezertu. Ovesný koláč s tvarohem a ovocem si jistě oblíbíte.
Tento recept můžete ještě malinko změnit. Pokud nejste příznivci kokosu, snadno jej můžete nahradit mandlovou moukou do korpusu a mandlovými lupínky k posypání. Zároveň si můžete hrát s ovocnými kombinacemi. Na začátku léta můžete přidat jahody, později naopak ostružiny nebo švestky a do drobenky přidat mák.
Ovesný koláč s tvarohem, meruňkami, borůvkami a drobenkou

Na koláčovou formu o průměru 25 cm:
Těsto:
- 130 g jemných ovesných vloček
- 75 g xylitolu nebo třtinového cukru
- 40 g strouhaného kokosu
- 70 g celozrnné špaldové mouky
- 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
- Nastrouhaná kůra za 1 malého citronu
- 200 g bílého jogurtu (obsah tuku kolem 3,5 %)
- 30 g rozpuštěného másla
- 2 vejce
- Máslo na vymazání formy
Náplň:
- 3 vaničky měkkého tvarohu (% tuku dle preferencí)
- 2 vejce
- 80 – 100 g xylitolu nebo třtinového cukru (dle preferencí)
- 80 – 100 g borůvek
- 6 – 8 meruněk
Drobenka:
- 50 g ovesných vloček
- 30 g másla
- 20 g třtinového cukru
- 30 g kokosových lupínků/chipsů
Postup:
- Ovesné vločky, sladidlo, kokos, mouku, kypřicí prášek a citronovou kůru promíchejte v míse.
- Ve druhé misce smíchejte jogurt, máslo a vejce. Obě složky (vločkovou a jogurtovou) smíchejte dohromady. Nechte prozatím stranou.
- V další míse promíchejte ingredience na náplň – tvaroh, vejce a sladidlo dle chuti.
- Meruňky přepulte a zbavte pecek.
- V další mise připravte drobenku. Vločky, máslo a cukr prsty promíchejte. Nakonec jen zlehka prsty promíchejte s kokosovými lupínky.
- Formu vytřete máslem. Na dno rozetřete těsto z ovesných vloček. Na těsto rozetřete náplň z tvarohu. Posypejte borůvkami a ozdobte meruňkami. Ty pokládejte řeznou stranou vzhůru.
- Nakonec zasypejte drobenkou.
- Vložte do trouby vyhřáté na 170 °C a pečte 45 minut. Po upečení nechte zcela vychladnout.
- Nejlépe se servírujte a nejlépe koláč chutná, když jej necháte vychladit v lednici. V lednici skladujte maximálně 3 dny.
TIP: Kdo miluje neobvyklé chutě, může si koláč vylepšit levandulí. Můžete jimi lehce posypat tvarohovou náplň předtím, než přidáte ovoce a drobenku, nebo kvítky jemně posypejte porci koláče před servírováním.