Váháte, jestli dezert se svěžím kozím tvarohem a kořeněnou hruškou na víně zařadit spíš do zimní nebo jarní sezóny? Váháte správně. Je to přesně někde mezi – na rozloučenou se zimou a na přivítanou s jarem.
Březen miluji. Je to měsíc plný očekávání a těšení se. Když vás poprvé po zimě pohladí po tváři teplý sluneční paprsek, když vás obejme vlahý vánek a když z rozmrzající země začne vycházet vůně života, cítím něco jako extázi.
Toto je starší recept převzatý z mého blogu Vařeniště.cz
Publikován: 15. 3. 2018
Jen mi ráno v pět hodin zazvoní budík, vyskočím z postele a řítím se k oknu. Otvírám ho dokořán a nadechnu se. Vzduch voní, je vlhký s příměsí odéru tlející trávy, která do země vpouští energii pro další život. Zanedlouho se opět zazelená a rozkvete. Ze tmy se ozývá ptačí zpěv. I já mám chuť vykřičet tu radost, kterou mi každé ráno přináší tohle roční období. Nadechnu se znovu, což rozdmýchá proud energie po celém těle. A takhle nějak začíná můj klasický březnový den.
Každý rok si to užívám znovu a znovu a nejradši bych, kdyby to období nekončilo. Je sice pravda, že když se zima ještě tu a tam ozve a mrazíkem nás šlehne přes prsty, těžko se nám to snáší. Ale zkuste se na chvíli zastavit a nadechnout se. Cítíte to také?
A přesně takový je tenhle recept. Jemné delikátní pohlazení čišící z tvarohu, zemitost ukrytá v pohance, sladké tóny uzrálého ovoce, opojná vůně portského vína a koření. Zahřeje, ale jen tak jemně, abyste neměli dost a dostali chuť na další sousto. Takové je jaro. Voňavé, nádherné, veselé, sladké…
Doba přípravy: 45 minut
Množství: 4 porce/12 taštiček
Suroviny:
Pohankové taštičky:
Těsto:
- 60 g pohankové mouky
- 40 g hladké pšeničné mouky
- 1 vejce
- Asi ½ lžíce vody
Náplň:
- 120 g kozího tvarohu
- 1 žloutek
- 1 lžička medu
- 30 g umletých vlašských ořechů
Hrušky na víně:
- 4 malé hrušky
- 3 – 4 hvězdičky badyánu
- 3 – 4 ruličky skořice
- 3 sáčky vanilkového cukru
- 2 – 2,5 dl portského vína
- Asi 3 dl vody
Na dokončení:
- Polotvrdý kozí sýr
- Vlašské ořechy
Postup:
- Hrušky oloupejte a rozkrojte napůl. Zbavte jadřinců. Najděte hrnec, kam se hrušky dobře vejdou vedle sebe, ale tak, aby nezůstalo zbytečně dost volného místa – během vaření musí být ponořené a hodně prostoru navíc znamená více nálevu.
- Do tohoto hrnce nalijte portské víno, vodu, vsypte cukr a koření a promíchejte. Dovnitř vložte hrušky. Přiveďte k varu a pak jen pozvolna táhněte asi 15 minut, dokud hrušky nezměknou. Hrušky vyndejte a nálev svařte asi na polovinu.
- Do mísy nasypte pohankovou i pšeničnou mouku a promíchejte. Vyklepněte do mísy vejce a prsty začněte zapracovávat do těsta. Přidejte trochu vody a vypracujte tuhé, ale pružné těsto. Nechte odpočívat.
- V míse smíchejte tvaroh se žloutkem tekutým medem a ořechy.
- Těsto rozválejte na pomoučené pracovní ploše na slabý plát (silný asi 1 – 2 mm). Vykrajujete z těsta kolečka. Okraje potírejte bílkem. Plňte tvarohem a pečlivě uzavřete.
- Taštičky vkládejte do vroucí osolené vody a vařte asi 6-7 minut. Po vyjmutí nechte okapat.
- Hrušky prohřejte ještě v hrnci, ale dávejte pozor, abyste je nepomačkali. Nandejte na talíř.
- Taštičky na talíři s hruškou přelijte sirupem z hrušek, posypte sýrem a podrcenými ořechy.