Domů » Portobello steak s bylinkovým přelivem
portobello steak

Portobello steak s bylinkovým přelivem

Snad nepřicházím s receptem na portobello steak s bylinkovým přelivem s křížkem po funuse. Pravdou je, že skvěle chutná z grilu, při posezení venku, což má nenapodobitelnou atmošku, ale určitě si na něm pochutnáte i doma kdykoliv v roce. S grilem i bez něj.

Proč steak z portobella?

Pro ty, co houby milují, je toto zbytečná otázka. Ale přeci jen bych chtěla pár benefitů portobello steaku vyzdvihnout. Jednak je to tedy chuť žampionu sama o sobě. Malé žampiony se dají také ugrilovat, ale taková “flákota” houby má přeci jen větší grády a líp vypadá. Další věc, která je za mě úplně neodolatelná, je šťavnatost. Když nakrájíte steak na talíři na plátky, začne se z něj uvolňovat a prolne se ta jeho houbová chuť s dalšími ingrediencemi a to je teda něco. Stojí za to si tu šťávičku vyluxovat kouskem pečiva.

Grilování vs. pečení

Na recept ideálně vytáhněte gril. Steak opékejte cca 7 minut z každé strany. Sice se ty sklopné grily dají nastavit tak, aby se steak propékal z obou stran najednou, ale já gril dovírám tak, aby klobouk jen lehce o horní plochu škrtnul a peču opravdu z obou stran. Houba nebude tak placatá a zkrátka má více času se propéct. V troubě bych žampion pekla tak 10 – 15 minut při 200 °C podle velikosti.

S čím podávat

Portobello steak skvěle chutná s bylinkovým přelivem nebo bylinkovým pestem, jako jsem ho připravovala pro Forbes. Můžete si připravit i bylinkový dip ze zakysané smetany. A to jak jednodruhový – například z pažitky, koriandru, tymiánu,… anebo mix bylinek a koření – tymián s římským kmínem, petrželka s česnekem…

Z příloh se bude hodit zmiňované pečivo, kuskus, salát (zeleninový nebo těstovinový), pečené brambory nebo batáty, bulgur atd.

Portobello steak s bylinkovým přelivem

Detaily receptu

Množství

2 steaky

Doba přípravy

15 minut

Doba grilování

15 minut

Ingredience

  • 2 portobello žampiony

  • 2 lžíce olivového oleje

  • 1 lžíce worchesterové omáčky

  • 1,5 lžíce balzamikového octa

  • 1/2 lžičky mleté uzené papriky

  • 1 lžička rajského protlaku

  • 1/4 lžičky sušeného česneku

  • sůl

  • čerstvě mletý pepř

  • Na dokončení:
  • olivový olej

  • mix bylinek, které máte rádi – použila jsem bazalku, petrželku a tymián

  • lžíce slunečnicových semínek

Postup

  • V misce prošlehejte olej, worchester, balzamiko, uzenou papriku, protlak, česnek, špetku soli a pepře. Klobouky žampionů potřete jak z jejich hladké strany, tak vetřete trochu marinády do varhánků. Nechte odpočívat alespoň půl hodiny.
  • Žampiony grilujte z obou stran cca 7 minut. Můžete je dát také do trouby. Odhadovala bych to na 10 – 15 minut při 200 °C
  • Bylinky nasekejte najemno a promíchejte s olejem. Podávejte se žampiony.