Domů » Pohankový koláč s tvarohem a jablky
pohankový jablečný koláč

Pohankový koláč s tvarohem a jablky

Pohankový koláč s tvarohem a jablky s minimem cukru dokazuje, že mlsat se dá zdravě a bez výčitek. Zdánlivě sušší pohankovou mouku v receptu vyvažuje lahodný tvaroh a voňavá jablíčka nasazují koláči pomyslnou korunu. Tento dezert si zkrátka oblíbíte – a to i v případě, pokud jste vyřadili lepek ze svého jídelníčku.

Výhody a nevýhody pohankové mouky

Jako každá surovina i pohanková mouka á své přednosti a mouchy.

Výhody

  • Chuť – za mě je to jedna z chuťově nejpříjemnějších druhů mouk, protože má báječnou oříškovou chuť
  • Zdravotní přínosy – pohanka je známá pro své zdravotní benefity, zejména díky obsahu rutinu (pozitivně ovlivňuje cévní systém) i minerálů a vitaminů.
  • Přirozeně bezlepková – dobroty z ní si tak můžou dopřát i celiaci nebo zkrátka ti, co lepek ze své stravy vyřadili
  • Variabilita využití – naslano i nasladko, na lité i křehké těsto

Nevýhody

  • Nehodí se na kynutá těsta – právě proto, že je bezlepková, není to ideální mouka pro kyprá, nadýchaná těsta.
  • Bez lepku – bez pružnosti – trocha pružnosti v křehkých těstech by nebyla na škodu. Musíme proto počítat s tím, že práce s takovým těstem bude možná o trochu náročnější. Nicméně stojí za to být trpělivý, protože trpělivost v tomto případě přináší skvělý výsledek.
Pohankový koláč s tvarohem a jablky s minimem cukru dokazuje, že mlsat se dá zdravě a bez výčitek. Zdánlivě sušší pohankovou mouku v receptu vyvažuje lahodný tvaroh a voňavá jablíčka nasazují koláči pomyslnou korunu. Tento dezert si zkrátka oblíbíte - a to i v případě, pokud jste vyřadili lepek ze svého jídelníčku.

Pár rad k pečení pohankového koláče s tvarohem

Jak jsem zmínila výše, práce s křehkým pohankovým těstem může být trochu náročnější. Může se trochu více při vyvalování trhat, bude sušší. Nicméně i s tím se dá pracovat. Před vyvalováním nechte těsto chvíli (10 minut) odpočívat při pokojové teplotě. Tuhost povolí a bude se vám těsto lépe vyvalovat.

Pokud se vám bude trhat, zkrátka k sobě těsto přitiskněte a válejte dál. Přeneste těsto do formy, kde už prsty dotvoříte zbytek – zahladíte případné praskliny, domačkáte místy do rovnoměrné tloušťky a začistíte horní okraj.

Tvaroh můžete ochutit nejen skořicí, ale i hřebíčkem nebo perníkovým kořením. Přidat můžete i oříšky, anebo je posypejte navrch na jablka. Pěkně během pečení zezlátnou a rozvoní se.

Detaily receptu

Množství

koláčová forma <br>o průměru 21 cm

Doba přípravy

30 minut

Doba pečení

30 minut

Bez <br>LEPKU

Ingredience

  • Korpus:
  • 220 g hladké pohankové mouky

  • 1 lžíce třtinového moučkového cukru

  • špetka soli

  • 100 g másla

  • 1 vejce

  • Náplň:
  • 250 g měkkého polotučného tvarohu

  • 1 vejce

  • 2 lžíce třtinového moučkového cukru

  • 2 lžíce umletých oříšků – nemusí být

  • 1 lžička mleté skořice

  • 3 jablka

Postup

  • Mouku smíchejte s moučkovým cukrem a špetkou soli. Do těsta zapracujte máslo a vejce. Těstem vyložte koláčovou formu. Nejlépe vám to půjde tak, když těsto rozválíte na pomoučeném vále na plát silný cca 1 cm a přeložíte ho do formy, kde ho dotvarujete. Těsto je totiž křehké a mohlo by se vám v případě tenčího vyválení špatně přenášet do formy.
  • Ve formě těsto upravte prsty tak, aby mělo zvednuté okraje do výšky zhruba 2 cm. Kde těsto vyčnívá, seřízněte ho nožem, kde naopak vidíte, že je těsta málo, přidejte. Nesnažte se docílit co nejtenčího těsta, spíš se držte síly cca 5 – 7 mm.
  • Tvaroh prošlehejte s vejcem, cukrem, oříšky a skořicí. Rozetřete na těsto.
  • Jablka zbavte jadřinců a nakrájejte na tenké měsíčky. Ty rozprostřete po povrchu koláče.
  • Pečte při 190 °C 30 minut. Nechte zcela zchladnout.