Domů » Pražma s citrony a hráškovým pyré

Pražma s citrony a hráškovým pyré

Pražma má skvělé masíčko, které není třeba výrazně ochucovat. S lehkou přílohou vykouzlíte dietní oběd či večeři i během čtvrt hodiny.

Toto je starší recept převzatý z mého blogu Vařeniště.cz
Publikován:
28. 2. 2016

Doba přípravy: 15 minut

Množství: 1 porce

Suroviny:

  • 1 filátko pražmy královské
  • 1 polévková lžíce olivového oleje
  • ½ citronu v biokvalitě
  • Sůl

Hráškové pyré:

  • 200g mraženého hrášku
  • 10g másla
  • ½ šalotky – asi 10g
  • 1 – 2 polévkové lžíce smetany (minimálně 30% tuku)
  • Sůl

Glazované mrkvičky:

  • 50g prané karotky
  • Oříšek másla (10g)
  • 1 čajová lžička medu
  • Čerstvě mletý pepř
  • Malá špetka soli

Na dozdobení:

  • Vločková sůl

Postup:

  1. Nejdříve si připravte hráškové pyré. V kastrůlku rozpusťte oříšek másla. Šalotku nakrájejte najemno a zpěňte. Přidejte hrášek, zalijte 100ml vody anebo zeleninového vývaru. Přidejte špetku soli a vařte cca 3-5 minut. Přilijte smetanu a tyčovým mixérem vymixujte dohladka.
  2. Připravte mrkvičky. V hrnci přiveďte vodu k varu, osolte a na 2 minuty povařte mrkvičky. Na pánvičce opět rozpusťte máslo, přidejte med a přisypte mrkvičky. Lehce opepřete a promíchávejte, dokud se mrkvičky nezačnou lesknout a lepit.
  3. Filátko přeřízněte našikmo. Rybu z obou stran osolte. Citron nakrájejte na slabé plátky. Na pánvi rozehřejte olej. Přidejte citron a rybu položte na pánev kůží dolů. Asi po 1-2 minutách obraťte a dopečte stejně tak dlouhou dobu. Během pečení pokládejte na rybu plátky citronů.
  4. Na talíř naservírujte pyré, mrkvičky a navrch rybu s citrony. Posypte vločkovou solí.