Domů » Rebarborový koláč s jemným krémem

Rebarborový koláč s jemným krémem

Přestože posledních pár let stojí rebarbora na výsluní a internerem koluje spousta osvědčených receptů na koláče, přiznám se, že jsem prozatím nikdy nevyzkoušela ani jeden z nich. S rebarborou jsem se skamarádila až při přípravě tohoto experimentu, který dopadl fantasticky – hodnotíc podle výrazů a pochval strávníků u nás doma. Boule za ušima a výraz dokazující rozkoš jazykových pohárků mi odpověděl zcela jasně na otázku: „Povedl se?“

Toto je starší recept převzatý z mého blogu Vařeniště.cz
Publikován:
1. 5. 2016

Doba přípravy: 20 minut
Doba pečení: 30 minut

Suroviny:

Těsto:

  • 250 g hladké mouky
  • 40 g moučkového cukru
  • 5 g kypřícího prášku do pečiva
  • 1 vejce – oddělený žloutek a bílek
  • 70 g másla
  • 50 – 70 ml mléka

Náplň:

  • ½ sáčku vanilkového pudinku
  • ¼ litru mléka
  • 2 lžíce krupicového cukru
  • 20 g másla
  • 100 g měkkého tvarohu
  • 370 – 400 g rebarbory (oloupané)
  • 40 g třtinového cukru

Postup:

  1. Do mísy nasypte mouku, cukr a promíchejte s kypřícím práškem. Přidejte změklé máslo a prsty promněte. Přidejte žloutek a mléko a vypracujte pružné těsto. Zabalte do potravinářské fólie a nechte alespoň půl hodiny v lednici.
  2. Z pudinkového prášku, krupicového cukru a mléka uvařte pudink. Když trochu zchladne, vmíchejte máslo. Během chladnutí promíchávejte metlou. Téměř vychladlý pudink promíchejte s tvarohem.
  3. Rebarboru nakrájejte na cca 1 cm silné plátky. Promíchejte s třtinovým cukrem.
  4. Troubu předehřejte na 190 ⁰C. Plech vyložte pečícím papírem. Těsto vyndejte z lednice, rozbalte a na pomoučené pracovní ploše vyválejte na kulatý plát, silný asi 0,5 cm. Okraje můžete oříznout. Plát přendejte na plech vyložený pečícím papírem a doprostřed rozetřete krém. Nechte asi 4 cm od kraje volné. Na krém rozprostřete rebarboru a volné okraje přeskládejte dovnitř – koláč jím jakoby uzavřete. Těsto potřete bílkem.
  5. Vložte do trouby a pečte asi 30 minut.