Přestože posledních pár let stojí rebarbora na výsluní a internerem koluje spousta osvědčených receptů na koláče, přiznám se, že jsem prozatím nikdy nevyzkoušela ani jeden z nich. S rebarborou jsem se skamarádila až při přípravě tohoto experimentu, který dopadl fantasticky – hodnotíc podle výrazů a pochval strávníků u nás doma. Boule za ušima a výraz dokazující rozkoš jazykových pohárků mi odpověděl zcela jasně na otázku: „Povedl se?“
Toto je starší recept převzatý z mého blogu Vařeniště.cz
Publikován: 1. 5. 2016
Doba přípravy: 20 minut
Doba pečení: 30 minut
Suroviny:
Těsto:
- 250 g hladké mouky
- 40 g moučkového cukru
- 5 g kypřícího prášku do pečiva
- 1 vejce – oddělený žloutek a bílek
- 70 g másla
- 50 – 70 ml mléka
Náplň:
- ½ sáčku vanilkového pudinku
- ¼ litru mléka
- 2 lžíce krupicového cukru
- 20 g másla
- 100 g měkkého tvarohu
- 370 – 400 g rebarbory (oloupané)
- 40 g třtinového cukru
Postup:
- Do mísy nasypte mouku, cukr a promíchejte s kypřícím práškem. Přidejte změklé máslo a prsty promněte. Přidejte žloutek a mléko a vypracujte pružné těsto. Zabalte do potravinářské fólie a nechte alespoň půl hodiny v lednici.
- Z pudinkového prášku, krupicového cukru a mléka uvařte pudink. Když trochu zchladne, vmíchejte máslo. Během chladnutí promíchávejte metlou. Téměř vychladlý pudink promíchejte s tvarohem.
- Rebarboru nakrájejte na cca 1 cm silné plátky. Promíchejte s třtinovým cukrem.
- Troubu předehřejte na 190 ⁰C. Plech vyložte pečícím papírem. Těsto vyndejte z lednice, rozbalte a na pomoučené pracovní ploše vyválejte na kulatý plát, silný asi 0,5 cm. Okraje můžete oříznout. Plát přendejte na plech vyložený pečícím papírem a doprostřed rozetřete krém. Nechte asi 4 cm od kraje volné. Na krém rozprostřete rebarboru a volné okraje přeskládejte dovnitř – koláč jím jakoby uzavřete. Těsto potřete bílkem.
- Vložte do trouby a pečte asi 30 minut.