Tentokrát to bude z trochu “jiného soudku”. Nic zdravého. Přichází na řadu trio receptů na sušenky, které jsem pekla do svatebních výslužek. Jde o mexické svatební sušenky, red velvet cookies a kakaové sušenky, které jsem prvně upekla už před několika lety a které s oblibou peču dodnes.
Mexické svatební sušenky
Jako první uvádím sušenky s pekanovými ořechy, na které jsem narazila na jednom zahraničním webu. Jelikož jsou, jak název uvádí, svatební. Prostě jsem je pro tuto událost musela vyzkoušet. I když nejsem Mexičanka ani k Mexiku nijak zvlášť netíhnu. Tedy neříkám, že mi mexické dobroty nechutnají. Některé naopak velice zbožňuji.
V receptu, který jsem našla na zahraničním webu, mi chybělo kypřidlo, které jsem v podobě sody do pečiva dodala. Dál jsem přidala trochu skořice a dobře jsem udělala. K pekanovým ořechům krásně ladí. Těsto jsem ještě ochutila mletou vanilkou namísto vanilkového extraktu. Má trochu jiné aroma. Ne, že by mi extrakt nějak vadil, ale v případě těchto sušenek mi víc sedí mletá vanilka.
Red velvet cookies
Naopak těsto na red velvet cookies jsem extraktem ochutila. Jeho vůně byla pak cítit všude po domě, což byla ve spojení s ořechovým aroma a skořicí úplná pohádka. A když se do toho ke konci přidaly ty kakaové sušenky, bylo to hotové sladké nebe. Vonělo to u nás jako v cukrárně.
Red velvet cookies jsem zvolila pro svou narůžovělou barvu. Kdy jindy je upéct, než právě na svatbu?! Do těsta můžete vmíchat nasekanou bílou čokoládu, kterou se pak sypou i po vytažení z trouby. Na horkých sušenkách se trochu rozpustí, a tak můžete hned sušenky posypat různými kamínky nebo jinými jedlými ozdobami, které na sebe čokoláda nalepí.
Kakaové sušenky
Tyhle stálice nemohly ve výslužkách chybět. Kdysi jsem dala tenhle recept dohromady, nějak těsně před tím, než jsem vymýšlela, co budu péct na Apetit pikniku. Tam jsem jich prodala velkou spoustu a spoustu jsem jich během následujících let upekla i jako jedlý dárek nebo na různé oslavy. Kakaové sušenky můžete nechat jen lehce přelité čokoládou, anebo je ještě takto jemně dozdobit.
Všechny tři recepty na sušenky jsou ideální do výslužek hlavně proto, že jim nevadí teplo. Tedy ne, že byste je měli chtít vystavovat na přímém slunci. To nesvědčí žádnému jídlu. Ale za normálních podmínek vydrží, jsou trvanlivé, takže nevadí, když je upečete dva týdny předem. Uskladněte je do uzavíratelných boxů a uložte někam do chladu, třeba do sklepa.
Red velvet cookies s bílou čokoládou
Ingredience:
190 g hladké mouky
4 g kakaa
4 g kakaa
½ lžičky sody
Špetka soli
100 g změklého másla
100 g cukru krupice
40 g třtinového cukru
1 vejce
1,5 lžičky vanilkového extraktu
Červené potravinářské barvivo (gelové) – nesehnala narychlo jiné než tubičku od Dr. Oetker (10 g) a tu určitě vymačkejte celou, klidně použijte 1,5 ks
1 lžička vinného octa nebo citronové šťávy (nemusí být)
Bílá čokoláda na posypání – ale můžete ji přidat i do těsta
Postup
- V míse smíchejte hladkou mouku, kakao a sůl.
- Povolené máslo utřete s oběma cukry. Poté zašlehejte vejce, vanilkový extrakt a barvivo.
- Máslovou směs důkladně spojte s moučnou směsí a poté těsto uložte do lednice, aby ztuhlo (cca 2 hodiny).
- Z těsta tvarujte malé kuličky a s většími rozestupy je pokládejte na plech vyložený pečicím papírem.
- Pečte při 175 °C 10 – 12 minut.
- Horké cookies posypejte najemno nasekanou čokoládou. Případně můžete nějakou přimíchat i do těsta.