Důkazem, že červená řepa je velice variabilní zelenina, je tento super vláčný čokoládový koláč s tvarohovo-čokoládovým krémem. Přidala jsem do něj kávu a skvěle bude chutnat i se skořicí. Příprava je snadná, tak šup na něj.
Už několikrát jsem pekla dezert s červenou řepou. Například skvělé brownies s fazolemi nepustím z hlavy Korpusy dokáže řepa opravdu pěkně zvláčnit a dodat jim zajímavou chuť.
Před použitím řepu peču vcelku, zabalenou v alobalu. Dá se ale použít i předvařená řepa. Vaření nebo pečení vcelku trvá zhruba tak stejně dlouhou dobu. Středně velké kusy změknou za hodinu a půl. Po tepelné úpravě nechám celé bulvy zchladnout a pak je oloupu. Pokud máte řepy více, neoloupané kusy skladujte v lednici, kde v pohodě vydrží 3 dny.


K přípravě krému bych chtěla zmínit jen něco málo k rozpouštění čokolády. Jednou se mi stalo, že mi při rozpouštění čokoláda zhrudkovala. Doposud si nejsem jistá, jestli to bylo čokoládou nebo tím, že mi do směsi vyprskla voda z teplé vodní lázně. Nicméně to by se stát nemělo – a to je právě to – i kdyby to nebyla voda do čokolády, mohla to být příliš vysoká teplota. Vodní lázeň by neměla klokotat, ale voda by měla být horká tak, aby se čokoláda mohla pozvolna rozpouštět a teplotu přijalo zároveň i mléko. Pak by vám měla vzniknout krásně hladká konzistence a směs půjde snadno rozmíchat s tvarohem. Pokud by pro vás byl krém málo sladký, přidejte ještě trochu sirupu (čekankového nebo javorového).
K dochucení můžete navíc do korpusu přidat i mletou skořici nebo vanilku (extrakt, mletou, semínka z lusku).
Řepný koláč s čokoládou a krémem


Na formu o průměru 21 cm potřebujete:
Řepný korpus:
- 50 g hořké čokolády (70 – 80 % kakaa)
- 50 g kokosového tuku
- 150 g špaldové mouky
- 30 g kakaa
- 100 g mandlové mouky
- 120 – 140 g cukru (dle preferencí – může být i sladidlo, např. erythtritol)
- 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
- Špetka soli
- 200 g řepy upečené vcelku (jedna větší bulva) (viz. Poznámka)
- 60 ml silné kávy
- 1 lžička vanilkového extraktu (nemusí být)
- 3 vejce
- Máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání dortové formy
Krém:
- 100 g hořké čokolády (70 – 80 % kakaa)
- 50 g plnotučného mléka
- 2 – 3 lžíce čekankového sirupu
- 300 g polotučného tvarohu
Na ozdobení:
- Kakao
- Granátové jablko
Postup:
- Čokoládu a kokosový tuk rozpusťte ve vodní lázni.
- Do větší mísy prosijte špaldovou mouku s kakaem. Do mísy přidejte mandlovou mouku, cukr, kypřicí prášek, špetku soli a promíchejte.
- Uvařenou, oloupanou řepu nakrájejte na menší kusy a vložte do mixéru. Přidejte kávu, vejce, vanilkový extrakt a dohladka rozmixujte.
- Vzniklé pyré přelijte do mísy s moučnou směsí. Důkladně promíchejte.
- Dno dortové formy vyložte pečicím papírem, boky vytřete máslem a vysypejte moukou. Těsto nalijte do připravené formy a uhlaďte.
- Pečte při 175 °C 45 minut. Poté vyndejte z trouby a nechte vychladnout.
- Připravte si krém. Mléko, nalámanou čokoládu na malé kousky a čekankový sirup pozvolna zahřívejte ve vodní lázni. Když je mléko dost teplé, že čokoláda povolí, promíchejte směs dohladka.
- Čokoládovou směs přendejte k tvarohu a metlou důkladně zamíchejte.
- Krémem potřete vychladlý korpus.
- Nakonec poprašte kakaem a posypejte zrníčky granátového jablka.
Poznámka: Řepu zabalte kolem dokola asi do 3 vrstev alobalu. Přendejte na plech. Pečte při 200 °C 60 – 90 minut (podle velikosti). Po upečení nechte na plechu zcela vychladnout. Až poté rozbalte a loupejte.
