Koho by nepotěšila taková snídaně? U nás doma každého, a proto se po chlebíčku jen zaprášilo.
Toto je starší recept převzatý z mého blogu Vařeniště.cz
Publikován: 25. 10. 2015
Doba přípravy: 40 minut
Doba pečení: 45 minut
Suroviny: chlebíčková forma dlouhá 24 cm
Těsto:
- 150ml mléka
- 20g droždí
- 50g krupicového cukru + 1 polévková lžíce na kvásek
- 320g hladké mouky
- 30g másla + na vymazání formy a pomazání těsta
- 2 žloutky
- Špetka soli
Maková náplň:
- 120g umletého máku (doporučuji umlít si mák doma, čerstvý chutná mnohem lépe)
- 40g cukru
- 300ml mléka
- 50ml rumu
- ½ čajové lžička skořice
- 100g povidel
- 30g hořké čokolády
Postup:
- Mléko ohřejte, aby bylo teplé, ale aby nebylo horké.
- Droždí nadrobte do misky a smíchejte se lžící cukru. Když droždí povolí, přilijte asi ½ mléka a lžíci mouky, rozmíchejte. Misku přikryjte a nechte vzejít kvásek (bude to trvat asi 15 minut).
- Ve zbytku mléka rozehřejte na kostičky pokrájené máslo.
- V míse promíchejte mouku, cukr a špetku soli. Přidejte žloutky, mléko s máslem a vzešlý kvásek.
- Vypracujte pružné těsto. Vložte do mísy, přikryjte utěrkou a dejte na ¾ hodiny kynout na teplném místě.
- Do kastrůlku nasypte mák a cukr, přilijte mléko a rum, přidejte skořici a za občasného míchání vařte 10-15 minut do zhoustnutí. Náplň stáhněte z plotny ve chvíli, kdy se „trhá“.
- Do makové směsi přimíchejte povidla a čokoládu. Nechte zchladnout.
- Rozehřejte troubu na 175⁰C. Formu pečlivě vymažte máslem.
- Těsto prohněťte a vyválejte na plát 24×30 cm. Kratší strana nesmí být širší než forma.
- Plát potřete náplní, z jedné stran nechte pruh nenamazaný. Srolujte ( začněte od namazané strany).
- Opatrně přendejte roládu do formy. Místo, kde je spoj, půjde na dno formy jako první.
- Povrch pomažte změklým nebo rozpuštěným máslem. Vložte do trouby a pečte 45 – 50 minut.