Domů » Rolovaný makový chlebíček

Rolovaný makový chlebíček

Koho by nepotěšila taková snídaně? U nás doma každého, a proto se po chlebíčku jen zaprášilo.

Toto je starší recept převzatý z mého blogu Vařeniště.cz
Publikován:
25. 10. 2015

Doba přípravy: 40 minut
Doba pečení: 45 minut

Suroviny: chlebíčková forma dlouhá 24 cm

Těsto:

  • 150ml mléka
  • 20g droždí
  • 50g krupicového cukru + 1 polévková lžíce na kvásek
  • 320g hladké mouky
  • 30g másla + na vymazání formy a pomazání těsta
  • 2 žloutky
  • Špetka soli

Maková náplň:

  • 120g umletého máku (doporučuji umlít si mák doma, čerstvý chutná mnohem lépe)
  • 40g cukru
  • 300ml mléka
  • 50ml rumu
  • ½ čajové lžička skořice
  • 100g povidel
  • 30g hořké čokolády

Postup:

  1. Mléko ohřejte, aby bylo teplé, ale aby nebylo horké.
  2. Droždí nadrobte do misky a smíchejte se lžící cukru. Když droždí povolí, přilijte asi ½ mléka a lžíci mouky, rozmíchejte. Misku přikryjte a nechte vzejít kvásek (bude to trvat asi 15 minut).
  3. Ve zbytku mléka rozehřejte na kostičky pokrájené máslo.
  4. V míse promíchejte mouku, cukr a špetku soli. Přidejte žloutky, mléko s máslem a vzešlý kvásek.
  5. Vypracujte pružné těsto. Vložte do mísy, přikryjte utěrkou a dejte na ¾ hodiny kynout na teplném místě.
  6. Do kastrůlku nasypte mák a cukr, přilijte mléko a rum, přidejte skořici a za občasného míchání vařte 10-15 minut do zhoustnutí. Náplň stáhněte z plotny ve chvíli, kdy se „trhá“.
  7. Do makové směsi přimíchejte povidla a čokoládu. Nechte zchladnout.
  8. Rozehřejte troubu na 175⁰C. Formu pečlivě vymažte máslem.
  9. Těsto prohněťte a vyválejte na plát 24×30 cm. Kratší strana nesmí být širší než forma.
  10. Plát potřete náplní, z jedné stran nechte pruh nenamazaný. Srolujte ( začněte od namazané strany).
  11. Opatrně přendejte roládu do formy. Místo, kde je spoj, půjde na dno formy jako první.
  12. Povrch pomažte změklým nebo rozpuštěným máslem. Vložte do trouby a pečte 45 – 50 minut.