Domů » Tuňák s teplým bramborovo-fenyklovým salátem

Tuňák s teplým bramborovo-fenyklovým salátem

Tuňák sice není jednou z těch levnějších ryb, ale rozhodně se hodí na váš stůl alespoň jednou za čas. Plánujete-li nevšední hostinu, bude tuňák to pravé, čím své hosty nebo rodinu potěšíte.

Nezapomeňte na to, že není dobré tuňáka dlouho mučit na pánvi. Maso je pak suché. V tomto případě platí, že méně znamená více.

Toto je starší recept převzatý z mého blogu Vařeniště.cz
Publikován:
12. 11. 2015

Doba přípravy: 30 minut

Suroviny: 1 porce

  • 1 steak z tuňáka – cca 200g
  • 3 větší snítky tymiánu
  • 1 menší stroužek česneku
  • Špetka soli
  • 1 polévková lžíce olivového oleje extra virgin
  • 2 čajové lžičky čerstvé citronové šťávy

Bramborovo fenyklový salát:

  • 200g malých brambor
  • 100g fenyklu
  • 1 polévková lžíce olivového oleje
  • Sůl
  • Čerstvě mletý pepř

Na dohotovení:

  • Vločková sůl

Postup:

  1. Česnek utřete se solí a s lístky tymiánu. Půjde vám to dobře v hmoždíři. Přidejte citronovou šťávu a olej a promíchejte.
  2. Brambory vložte do osolené vody a vařte téměř doměkka. Po uvaření sceďte a přepulte.
  3. Fenykl nakrájejte na úzké proužky. Na pánvi rozehřejte olej a fenykl orestujte se špetkou soli. Asi po 2 minutách přidejte brambory – položte je řezem dolů. Opékejte dozlatova. Lehce opepřete.
  4. Na pánvi rozehřejte olej a tuňáka z opékejte z obou stran po 2 minutách. Měli byste jej stáhnout z pánve, ještě než zmizí rudá linka uprostřed.
  5. Na talíř naservírujte salát, přidejte tuňáka a přelijte ochuceným olejem. Posypte vločkovou solí.