Každý, kdo se snaží shodit nějaké to kilo, se uchyluje k salátům. Ale není salát jako salát. A ne každý salát se hodí k obědu nebo k večeři, pokud se snažíte zhubnout. Někdo si přesto myslí, že když bude jíst jenom saláty, tak zaručeně zhubne. Není to tak zcela pravda, víte to?
Určitě víte to, že v jídelníčku mají být ve správném poměru zastoupeny sacharidy, bílkoviny a tuky. Ale jak přijde ke slovu ta nezlomná touha po vysněné postavě, kašleme na doporučení a ochuzujeme jídelníček od toho, co si myslíme, že nám v redukci tuku brání, ale je to právě to, co je pro redukční dietu nezbytné. Pokud Vy nepatříte mezi tuto skupinu lidí, jste fakt dobří a gratuluji Vám. Mě trvalo hodně dlouho, než jsem došla k přesvědčení, že opravdu nefunguje omezovat sacharidy nebo tuky. Anebo funguje, ale ne na dlouho a necítíte se po nějaké době moc dobře. Ať fyzicky, nebo psychicky, anebo obojí.
Toto je starší recept převzatý z mého blogu Vařeniště.cz
Publikován: 18. 5. 2017
Trvalo mi to do té doby, než jsem to za dlouhé roky zpozorovala sama na sobě. Ale teď už to vím a také jsem si jistá, že výživa a cvičení je sice podstatná součást hubnutí a držení optimální váhy, ale také si stojím za tím, že psychika a nálada resp. celkové naladění, dělá také velkou službu – špatnou či dobrou.
Ale to už bych odbočovala… Zpět k salátům.
Saláty jsou fajn. Dají se dělat na milion způsobů. Ale který z nich tedy vybrat tak, aby se hodil do redukčního jídelníčku? Salát k obědu by měl ještě obsahovat zastoupení všech tří makroživin: sacharidy, bílkoviny, tuky. Ještě vás čeká celá polovina dne, kterou je nutné zvládnout. Na to potřebujete energii a tu získáváte nejlépe ze sacharidů a to těch, které jsou složené – polysacharidy (zdrojem mohou být právě brambory, obiloviny, luštěniny, těstoviny, žitný chléb…). Z polysacharidů se uvolňuje energie postupně a nevyšvihne se vám glukóza v krvi tak, že po jejím pádu dolů přijde náhle hladová chvíle. Krom toho, že sacharidy potřebujeme pro doplnění energie, je riskantní jejich množství snížit nebo zcela vyloučit, protože bychom si koledovali o špatnou funkci štítné žlázy. A navíc bychom byli akorát nervní.
I tuky jsou zdrojem energie. V 1 g tuku je cca 2x více energie, než v 1 g sacharidu. Už samozřejmě víte, jaké jsou ty kvalitní zdroje tuků, a proto nebudu více vyjmenovávat druhy olejů, semínek, ořechů a avokádo, kterými si můžete nejen salát vylepšit. Vyloučit z jídelníčku tuky není správné řešení. Jsou nutné pro tvorbu hormonů, pro nervovou soustavu a pro vstřebávání vitaminu A, D,E a K.
Bílkoviny jsou stavebním kamenem pro naše svaly. Také nám napomáhají k vyšší imunitě, ale není potřeba to s nimi přehánět. Nadbytek zatěžuje ledviny. Krev vykazuje vyšší hladinu močoviny, což je důsledkem rozkladu aminokyselin, kdy vzniká sloučenina čpavku. Proto při takových těch dietách, založených na vysoké konzumaci bílkovin, můžeme zpozorovat zapáchající moč.
Z toho vyplývá, že úplně jednoduše si k obědu můžeme dát salát se sacharidovou složkou a večer, pokud se nechystáme k vyšší fyzické zátěži, už sacharidy vynecháme, ale ponecháme pěknou porci bílkovin a kvalitní tuky.
Doba přípravy: 10 minut + doba vaření brambor a vajec
Suroviny: 2 porce
- 400 g malých brambor (granaile)
- 4 vejce
- 2 hrsti polníčku
- 2 hrsti baby špenátu
- 150 g hlívy ústřičné
- 1 lžíce oleje
- Sedmikrásky anebo jiné kytičky
Dresink:
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 větší lžička medové hořčice
- 2 lžičky citronové šťávy
- Sůl
- Pepř
- Pažitka
Postup:
- Brambory uvařte ve slupce doměkka a nechte zchladnout.
- Vejce uvařte natvrdo.
- Hlívu nakrájejte podélně na nudličky. Na oleji rozehřejte lžíci oleje, vložte houby, posolte a opékejte dohněda. Bude to trvat asi 10 minut. Noha je trochu tužší. Tu můžete pokrájet na menší kousky, aby se rychleji propekla.
- Brambory přepulte a naservírujte spolu s polníčkem a špenátem na talíř. Vejce natvrdo oloupejte a nakrájejte na silnější plátky. Rozložte na salát vždy po dvou vejcích. Posypejte salát hlívou.
- Suroviny na dresink důkladně rozmíchejte a salát jím přelijte. Ozdobte sedmikráskami.