Domů » Skyrové knedlíčky s mandlovou moukou a jahodami
Skyrové knedlíčky s mandlovou moukou a jahodami

Skyrové knedlíčky s mandlovou moukou a jahodami

Jakmile propukne sezóna jahod, ve spoustě domácností se rozvoní jahodové knedlíky. U nás máme rádi miniverzi tvarohových knedlíčků, které zaliji horkými jahodami. Na základě této varianty vznikl i můj nový recept na skyrové knedlíčky s mandlovou moukou. Jsou glazované v másle a javorovém sirupu a chutnají opravdu báječně.

Když byla řeč o tvarohových knedlíčcích, ty připravuji klasicky z hladké mouky, měkkého tvarohu a vejce. Ačkoliv se dají plnit, tak nějak jsme si ty miniknedlíčky, kde jahody přidáváme v horké formě k přelití, oblíbili. Hlavně Honzík. Mě na nich baví ta vychytávka s glazováním v másle a javorovém sirupu. Jednak nejsou “oschlé” a jednak jim to dodá krásný vzhled i chuť.

Napadlo mě, že když se dá použít tvaroh, proč by nešlo použít skyr. Konzistencí jsou si podobné, chutí také. Skyr je podle mě takový “jemnější” a jak se ukázalo, osvědčil se. Skyrové knedlíčky jsem obohatila mandlovou moukou. V rámci vyšší biologické hodnoty a dodání vlákniny jsem mohla použít celozrnnou špaldovou mouku místo bílé, ale mě se ta bílá barva ve spojení s rudou barvou jahod nějak líbí prostě víc. Ale jestli chcete, připravte si celozrnnou variantu. Bude jistě také dobrá, možná více “hutnější”.

Místo jahod můžete samozřejmě použít i jiné druhy ovoce – borůvky, ostružiny, meruňky – je to na vás.

Skyrové knedlíčky s mandlovou moukou a jahodami

Na 26 knedlíčků potřebujete:

  • 150 g bílé špaldové mouky (nebo pšeničné)
  • 100 g mandlové mouky
  • Špetka soli
  • Citron
  • 20 g skyru
  • 1 vejce
  • 1 lžíce oleje
  • Dále potřebujete:
  • 2 lžičky másla
  • 1 – 2 lžíce javorového sirupu

K podávání:

  • 300 g jahod
  • 1 – 2 lžíce čekankového sirupu
  • Jogurt nebo zakysaná smetana
  • Tvrdý tvaroh

Postup:

  1. Obě mouky, špetku soli a nastrouhanou kůru z ½ citronu smíchejte v míse. Přidejte skyr, vejce, olej a dobře promíchejte. Těsto nechte 10 minut uležet.
  2. Z těsta pomoučenýma rukama vyvalujte kuličky a odkládejte je na pomoučený talíř.
  3. V hrnci přiveďte vodu k varu, osolte a knedlíčky vložte dovnitř. Nemusíte přiklopovat. Vařte 6 – 7 minut.
  4. Než se knedlíčky dovaří, v pánvi rozehřejte 2 lžičky másla a přilijte 1 – 2 lžíce javorového sirupu. Promíchejte. Do pánve vkládejte knedlíčky vytažené z vody. Vyndávejte je děrovanou naběračkou nebo sceďte. Ve směsi knedlíčky obalte.
  5. Do čistého vložte hrnce nakrájené jahody, přelijte trochou čekankového sirupu, přidejte 2 lžíce vody a několik málo minut vařte, aby se ze šťávy vytvořil řidší sirup.
  6. Do talířů naservírujte kopeček jogurtu, přidejte knedlíčky, přelijte vařenými jahodami a posypejte nadrobeným nebo nastrouhaným tvarohem.