Domů » Špagety s dýňovou omáčkou
špagety s dýňovou omáčkou

Špagety s dýňovou omáčkou

Dýňová omáčka na těstoviny nebo na noky by měla být podle mě pěkně pikantní, protože sama o sobě je dýně poměrně univerzální a předurčená k tomu, dodat jí ráz dle svého – dokáže hrát ve sladkých i slaných receptech a nepřestává nás bavit možnostmi, které náš jídelníček dělají pestřejší, chutnější a zajímavější.

Špagety s dýňovou omáčkou jsem dělala už kdysi a nejednou, ale něco jim chybělo. Takový ten náboj a šmrnc – šmrnc, který jim dodal pepř – používáme doma kampotský – a chilli. Chce to prostě grády, jinak budou těstoviny chutnat jako mdlé jídlo z obří závodní jídelny. Díky smetaně, kterou můžete použít třeba i kokosovou, jsou špagety krásně jemné, lahodné…a do toho bum! Ten kontrast pikantního elementu – přesně to je ono! Nebojte se proto přidat pepř a chilli vločky na talíři, resp. jejich množství, dolaďte podle chuti.

Omáčku si můžete připravit předem, ačkoliv to vzhledem k její “náročnosti” není potřeba. Co ale určitě dělejte až na poslední chvíli, je fáze, kdy těstoviny mícháte právě s omáčkou. Rovnou je z pánve servírujte a pusťte se do nich. Omáčka má tendenci se do těstovin celkem rychle vsakovat a houstnout, proto to není jídlo vhodné na dva dny do lednice.

Dýňové pyré

Do těstovin používám dýňové pyré – pyré, které mám uložené v lednici na “kratší spotřebu” – tj. týden – max. týden a půl, a pro delší dobu spotřeby může čekat v mrazáku, například ve formičkách na led. Dýňové pyré využijete nejen do ovesné kaše, ale jde například o základ na pumpkin spice latte, získáte z něj tuhle skvělou omáčku na těstoviny, originální přísadu do ovesné kaše, anebo jej využijete do pečení sladkých moučníků. Na 100 % doporučuji připravovat z dýně hokkaido, která vyniká bohatou chutí. Navíc její slupka po upečení pěkně změkne, proto není potřeba dýni loupat.

Poznámka navíc: Stává se, že dužina obsahuje více či méně vody. Pokud by byla dýně méně vodnatá, do pokrmů, kam pyré použijete, můžete přidat malinko vody na zředění.

JAK PŘIPRAVIT DÝŇOVÉ PYRÉ

  1. Dýni hokkaido umyjte a osušte.
  2. Překrojte napůl a vydlabejte pomocí lžíce. Pak odřízněte stopky.
  3. Obě “polokoule” ještě znovu překrojte a na plechu vyloženém pečicím papírem opět spojte – získáte tak dvě “polokoule”.
  4. Pečte při 190 °C 45 – 50 minut.
  5. Upečenou dýni přendejte do mísy a nechte chvíli chladnout.
  6. Rozmixujte tyčovým mixérem.
  7. Pyré přes cedník propasírujte do čisté mísy.
  8. Přendejte do skleniček a uzavřete. V lednici vydrží týden až 10 dní, v mrazáku déle.

Špagety s dýňovou omáčkou

Ingredience na 2 porce:

Omáčka:

  • 250 g dýňového pyré
  • 1 větší stroužek česneku
  • 1 plná lžička rajského protlaku
  • 1 rovná lžička tymiánu
  • špetka kajenského pepře
  • Čerstvě mletý pepř, ideálně kampotský
  • Sůl
  • 50 ml smetany ke šlehání (může být i kokosová alternativa – husté kokosové mléko)

Dále potřebujete:

  • 200 g špaget
  • Hrstka piniových semínek
  • Olej
  • Čerstvá šalvěj
  • 1 šalotka
  • Chilli vločky

Postup:

  1. Dýňové pyré, prolisovaný česnek, protlak, tymián, kajenský pepř, větší špetku černého pepře a smetanu rozmixujte dohladka.
  2. Dejte vařit špagety do osolené vody. Před scezením odeberte z hrnce hrnek vody.
  3. Piniová semínka nasucho opečte na pánvi.
  4. V čisté pánvi rozehřejte 2 lžíce oleje a šalvějové lístky na středním stupni opékejte dokřupava. Pozor, abyste je nespálili.
  5. Ve velké pánvi rozehřejte lžíci oleje. Šalotku nakrájejte nadrobno a opékejte dozlatova. Přilijte omáčku, trochu vody z těstovin a chvíli míchejte.
  6. Do pánve přidejte špagety a míchejte s omáčkou. Podle potřeby přilévejte vodu z těstovin. Když se těstoviny obalí krémovou omáčkou, rozdělte na talíře. Posypejte piniovými semínky, chilli vločkami a ozdobte křupavými šalvějovými lístky.
špagety s dýňovou omáčkou