Tak jednoduché jídlo, jako je stir-fry s tofu a špenátem, zvládnete připravit během chvíle. Je zdravé a moc si na něm pochutnáte. Já tyhle rychlovky z pánve miluju.
Verze stir-fry se špenátem není zcela obvyklá, nicméně, až ochutnáte, zjistíte, že je naprosto báječná. Špenát můžete vyměnit za pak choi, pokud je pro vás dostupné. V naší kuchyni ještě není tak obvyklé, ale pokud už jste na něj narazili, vyzkoušejte 🙂
Tofu dokřupava vs. zdravější tofu
Zdravější verze úpravy tofu v tomto receptu je bez obalu z kukuřičného škrobu. Škrob totiž nasákne více oleje. Proč tedy obaluji ve škrobu, když existuje tato zdravější varianta? Protože křupavý kabátek na sebe pěkně nabalí omáčku a jeho chuť je tak plnější. Proto 🙂
S čím podávat
Mě osobně nejvíc chutná toto stir-fry s jasmínovou rýží. Můžete si k němu ale připravit třeba rýžové nebo soba nudle.
K servírování jsem použila krásný tmavý servis značky Maku, který se dá sehnat jedině na e-shopu 4Cook.
Nejlepší je čerstvé
Toto jídlo, ač ho možná budete mít tendenci udělat více do krabičky na druhý den, nechutná druhý den tak dobře. Obal na tofu začne vlhnout a odpadat. Jídlo nevypadá tedy tak dobře a nemá ani tak dobrou chuť. Připravujte toto jídlo tedy k rychlé spotřebě.
Stir-fry s tofu a špenátem
Ingredience na 2 – 3 porce
200 g tofu
25 g kukuřičného škrobu
Špetka soli
Špetka čerstvě mletého pepře
Olej (řepkový nebo olivový)
100 g žampionů
2 – 3 jarní cibulky
1 lžička nastrouhaného zázvoru
1 větší stroužek česneku
150 g špenátu
- Omáčka:
3 lžíce sójové omáčky
2 lžičky rýžového octa
4 lžíce vody
½ lžičky kukuřičného škrobu
Můžete přidat 1/2 lžíce saké na vaření
- K podávání:
Jasmínová rýže
Postup
- Tofu dobře osušte papírovou utěrkou. Nakrájejte na drobné kostky a ještě opatrně osušte papírovou utěrkou – čím více vlhkosti odsajete, tím lépe.
- Do mikrotenového sáčku vsypte kukuřičný škrob, sůl a pepř. Dobře promíchejte. Do sáčku vložte tofu a sáček v horní části zatočte, aby se uzavřel. Při uzavírání se snažte, aby uvnitř bylo co nejvíce vzduchu. Poté sáčkem zatřeste, aby se tofu kolem dokola obalilo ve směsi.
- Tofu vyndejte ze sáčku. Oklepejte přebytečný škrob.
- V pánvi rozpalte 2 lžíce oleje a tofu opékejte ze všech stran, dokud nebude křupavé. Tofu by mělo být osmažené lehce dozlatova. Tofu přendejte z pánve na talíř.
- Do pánve vlijte lžíci oleje. Žampiony nakrájené na plátky opékejte, dokud nezačnou mít také zlatavou barvu. Poté do pánve přidejte na kolečka nakrájenou cibulku, nastrouhaný zázvor a prolisovaný nebo nastrouhaný česnek. Míchejte na středním stupni asi půl minuty.
- Do pánve přidejte opraný, dobře okapaný, popř. vyždímaný špenát. Míchejte, dokud neovadne.
- Do pánve vraťte tofu.
- V misce promíchejte ingredience na omáčku a tu vlijte do pánve. Na nižším stupni vařte asi minutu.
- Hotový pokrm servírujte s uvařenou jasmínovou rýží. Můžete posypat sezamovými semínky. Pokud máte rádi pikantní jídla, můžete přidat trochu nasekané chilli papričky.