Domů » Tacos s jackfruitem v kakaové marinádě s guacamole
tacos s jackfruitem

Tacos s jackfruitem v kakaové marinádě s guacamole

Na první pohled vypadá jako maso. Když do něj zakrojíte, oddělující se vlákna opět evokují maso. Ale není to maso! Tacos s jackfruitem v kakaové marinádě překvapí nejen věrohodným masovým vzhledem, ale i chutí.

Jackfruit naslano

Jakckruit naslano pro mě byla ještě nedávno novinka. Čím dál častěji jsem na různé úpravy jackfruitu narážela na Instagramu a čím dál víc mě lákalo ho taky ozkoušet. Doposud jsem znala jackfruit jako čerstvé ovoce – sladké a šťavnaté. Mimochodem jde o největší stromové ovoce na světě. Netuším, koho napadlo jackfruit takto zpracovat, ale dal světu ingredienci, se kterou lze v kuchyni pěkně kouzlit a upravovat na řadu způsobů. Tacos se mi jevil jako jeden z těch nejatraktivnějších.

Tacos s jackfruitem v kakaové marinádě aneb Inspirace v mexické kuchyni

A protože tacos je známá mexická specialita, inspirovala jsem se u přípravy tacos dalšími prvky mexické kuchyně. Věděli jste například, že do chilli con carne přidávají Mexičani čokoládu? Proto jsem kakao přidala do pikantní marinády.

Jak pracovat s konzervovaným jackfruitem

Od Jackies jsem dostala nejen jackfruit na vyzkoušení (za což MOC děkuji), ale i instrukce, jak s ním pracovat, aby byl výsledek dokonalý. Postupujte ideálně takto:

  1. Jackfruit sceďte a propláchněte vodou. Zbavíte se kyselé limetkové chuti. Pokud se nakyslé chuti chcete zcela zbavit, ponořte jackfruit do vodní lázně se špetkou jedlé sody. Po 10 minutách sceďte a opět propláchněte.
  2. Kousky jackfruitu dobře osušte papírovou utěrkou. Nebojte se jackfruit vymačkat. Přebytečná voda by mohla vadit například při smažení.
  3. Pěkně jackfruit namarinujte. Klidně ho nechte v marinádě přes noc.
  4. V případě smažení nikam nespěchejte a neotáčejte kusy příliš často, aby byly ze všech stran pěkně opečené a křupavé.
  5. Výhodou jackfruitu je, že snese dlouhé vaření – změkne, ale nemá tendenci se rozpadat.

A co se týče možností, jak a kde jackfruit využít, můžete do tacos toto nemaso natrhat a smíchat s nějakou dobrou omáčkou či dipem. Trhaný jackfruit můžete podávat ve formě bagety nebo burgeru. Ale taky s rýží, těstovinama a nebo bramborovou kaší.

Kousky jackfruitu můžete restovat se zeleinou a vytvářet různá jídla typu stir-fry. Restované kousky můžete podávat se salátem. I těstovinovým resp. připravit těstoviny na různé způsoby. A tak různě.. 🙂 Inspiraci můžete najít například v Jackies kuchařce.

Moje poslední rada k úpravě je následující: Nebojte se výrazných chutí. Jackfruit, ač mě to překvapilo, sám o sobě v této podobě nemá moc specifickou chuť – je potřeba mu jí dodat.

Na závěr bych ještě jednou chtěla poděkovat Jackies za to, že mi tuhle originální ingredienci přiblížili a dodali nejen kousky jackfruitu ve slaném nálevu, ale i naprosto boží chipsy – sušený, křupavý jackfruit, který je strašně návykový!

Tacos s jackfruitem v kakaové marinádě s guacamole

Detaily receptu

Množství

6 minitortil

Doba přípravy

30 minut

Doba pečení

15 – 20 minut

vhodné i pro

VEGANY

Ingredience

  • Marináda:
  • 3 lžíce olivového oleje

  • 1 lžíce javorového sirupu

  • 1 lžíce limetové šťávy

  • 1 lžíce rajského protlaku

  • 2 lžičky kakaa

  • 1/2 lžičky bramborového škrobu

  • 1/2 lžičky mletého římského kmínu

  • 1 lžíce sezamu

  • sůl

  • chilli podle chuti

  • Guacamole:
  • 1 velké zralé avokádo

  • limetková šťáva z 1/2 limetky

  • 1/4 lžičky mletého římského kmínu

  • 1 malé nebo 1/2 většího rajčete

  • 1 lžíce najemno pokrájené červené cibule

  • 1 lžíce pokrájeného koriandru

  • sůl

  • kdo chce, může přidat chilli – já ho sypu až nakonec na tacos

  • Dále:
  • 2 plechovky jackrfruitu ve slaném nálevu (seženete na jackies.cz)

  • pšeničné placky na tacos (4 – 6 menších nebo 4 velké)

  • koriandr

  • najemno pokrájená červená cibule

  • chilli paprička

Postup

  • Nejdříve si připravte marinádu – v míse promíchejte olej, javorový sirup, limetkovou šťávu, protlak, kakao, škrob, římský kmín, sezam, sůl a chilli.
  • Jackfrutit nasypejte do cedníku, propláchněte a osušte papírovou utěrkou. Nasypejte kousky jackfruitu do marinády a pěkně je obalte. Můžete nechat marinovat v lednici (klidně přes noc). Rozprostřete jackfruit na plech vyložený pečicím papírem a vložte do trouby vyhřáté na 220 °C (horkovzduch). Pečte 15 – 20 minut.
  • Dužinu avokáda rozmačkejte na kaši. Zakápněte limetkovou šťávou a dobře promíchejte. Pak přidejte mletý římský kmín. Rajče zbavte semínek a nakrájejte na jemné kostičky. Přidejte k avokádu, stejně tak i cibuli a koriandr (případně chilli). Osolte a promíchejte.
  • Placky nahřejte. Každou potřete trochou guacamole a naplňte jackfruitem. Podávejte posypané lístky koriandru, najemno pokrájenou červenou cibulkou a chilli.