Buď jí milujete, nebo nesnášíte – rybičková, a to konkrétně tuňáková pomazánka, je ale oblíbená u valné většiny lidí v mém okolí. U nás doma ji milujeme všichni a já si obzvlášť oblíbila tuhle “lehkou” variantu z tvarohu.
Sýr vs. tvaroh
Když se s milovníky tuňákové pomazánky bavím o tom, co je základem jejich oblíbené pomazánky, je to krom tuňáka často čerstvý smetanový sýr (typu lučina). Můj manžel zase nedá dopustit na pomazánkové “máslo”. A já si zase oblíbila lehkou variantu z tvarohu, která je plná bílkovin, naopak obsahuje méně tuku a na chuti je krásně svěží. Svěží, ,ale přesto v ní nesmí chybět citron – ten nedodává jen na svěžesti, ale i příjemné aroma.
Nezbytné & proměnlivé ingredience
Pak v mojí oblíbené pomazánce nechybí cibulka, česnek a pikantní hořčice. Co obměňuji, jsou bylinky. V této variantě jsem použila pažitku, chutná mi ale i tymián, oregano nebo třeba bazalka v kombinaci se sušenými rajčaty. Ty do pomazánky taky někdy přidávám.
Před podáváním je fajn, když se chutě trochu proleží, a tak doporučuji pomazánku dělat tak 3 hodiny předtím, než si na ní budeme chtít smlsnout.
Recept jsem připravila ve spolupráci s Billa.
Tuňáková pomazánka s tvarohem
Ingredience na 4 porce:
250 g tvarohu Clever jemného v kostce
100 g tuňáka ve vlastní šťávě
1 – 2 jarní cibulky
2 stroužky česneku
3 lžíce citronové šťávy
2 lžičky dijonské hořčice
Hrst nadrobno nakrájené pažitky
Sůl
Postup
- Tvaroh vložte do větší misky. Tuňáka slijte a přidejte k tvarohu. Vidličkou dobře rozmíchejte, aby se ingredience důkladně propojily.
- Jarní cibulku nakrájejte najemno a přidejte do misky. Přidejte také prolisovaný česnek, citronovou šťávu, hořčici, pažitku a sůl. Pokud máte doma ještě nějaké čerstvé bylinky, jako je například bazalka, oregano nebo tymián, můžete podle chuti také přidat.
- Pomazánku důkladně promíchejte.
- Pomazánku, kterou nespotřebujete ihned, uzavřete do krabičky a v lednici skladujte nejdéle do druhého dne.