Domů » Dušené hovězí aneb ragú se žampiony
dušené hovězí se žampiony

Dušené hovězí aneb ragú se žampiony

Pohodlná příprava jídla je u mě vždycky vítaná. Když ve výsledku vznikne taková hostina, jako v případě tohoto receptu na dušené hovězí, je to dobrota vítaná u celé rodiny. Někdy i složitě vypadající jídlo může být ve skutečnosti tak snadné!

Hovězí gulášek, hovězí po burgundsku, líčka na víně… Už se vám sbíhají sliny? Dušené hovězí na spoustu způsobů je v Česku v kurzu. Respektive bylo, je a bude. A bude vyhledávané určitě o mnoho víc, když slunce je zahalené hustými mraky, z nichž se navíc snáší déšť nebo sníh a venku je větrno, ba možná i mrazivo. To jsou přesně ty chvíle, kdy podvědomě tato jídla vyhledáváme víc, než kdykoliv jindy v roce.

Aby ne, už ta samotná libá vůně evokuje bezpečnou hřejivou náruč domova. A když ochutnáme, zahřeje nás ta dobrota hluboko uvnitř.

Snadné jídlo, které za nás připraví trouba

V podstatě tu největší službu nám v případě receptu na dušené hovězí udělá trouba. Jistě, recept se neobejde bez naší přípravy 🙂 Chtěla jsem ale vyzdvihnout podstatu pomalého dušení, kdy se chutě i vůně prolnou, maso krásně změkne a to bez jakéhokoliv našeho zásahu. Na nás je jen ta počáteční fáze, která není o nic snazší, než upéct hrnkovou bábovku 🙂

Dušené hovězí se žampiony můžete podávat s dobrým pečivem, rýží, pečenými bramborami, kaší nebo s jinou oblíbenou přílohou.

Hovězí a jiná masa

Pro přípravu jsem zvolila hovězí maso, protože to, spolu s kuřecím a krůtím doma jíme nejraději. Vlastně vůbec nevaříme z vepřového, ale klidně můžete recept připravit i s tímto masem. Ačkoliv se tvrdí, že hovězí zadní, resp. kýta, se pro dušení moc nehodí, protože je libová a neposkytne “šťavnatost”, my ho ale máme rádi – kluci právě proto, že je libové (bez prorostlých částí, kolagenových vláken atp.). Ale můžete použít i ty části, které jste zvyklí používat na dušená masa – ať už omáčky z hrnce nebo dobroty z pekáčku.

Recept vznikl ve spolupráci s Billa.

Dušené hovězí aneb ragú se žampiony

Ingredience na 4 – 6 porcí:

  • 800 g hovězího masa (zadní – kýta, květová špička, můžete použít i plec či kližku)

  • Sůl

  • Čerstvě mletý pepř

  • Řepkový olej

  • 2 větší cibule

  • 1 větší mrkev

  • 2 řapíky celeru

  • 3 stroužky česneku

  • 150 ml červeného suchého vína

  • 1 plechovka krájených rajčat Billa

  • 200 g žampionů Billa Česká farma

  • 2 větvičky rozmarýnu

  • 1 lžička tymiánu

  • Bramborovo-celerová kaše:
  • 600 g brambor (cca 540 po oloupání)

  • 400 g celeru

  • 2 – 3 stroužky česneku

  • Sůl

  • 170 – 200 ml mléka

  • 1 – 2 lžíce másla

Postup

  • Hovězí maso nakrájejte na větší kostky. Osolte a opepřete.
  • V litinovém hrnci rozehřejte 2 lžíce oleje a maso zprudka opékejte ze všech stran, aby se zatáhlo. Poté maso vyndejte na talíř. Jestliže maso začalo pouštět trochu šťávy, slijte ji na talíř s masem.
  • Do hrnce přidejte lžíci oleje. Cibuli nakrájejte najemno, mrkev na kolečka. Řapíky celeru oloupejte a nakrájejte na drobné kostičky. Zeleninu opékejte v pánvi 5 minut.
  • Zeleninu zalijte vínem a míchejte asi minutu. Zalijte rajčaty. Plechovku naplňte vodou nebo vývarem (hovězí nebo zeleninový) a vlijte do hrnce.
  • Žampiony nakrájejte na plátky a vsypte do hrnce. Přidejte bobkový list, rozmarýn, tymián, maso, ještě trochu soli a dobře promíchejte. Přiveďte k varu.
  • Hrnec zakryjte poklicí a vložte do trouby vyhřáté na 170 °C. Táhněte 3 hodiny.
  • Na bramborovou kaši nakrájejte oloupané brambory na kostky, jak jste zvyklí a vložte do hrnce s vodou. Slijte a zalijte novou vodou. Celer nakrájejte na menší kostky než brambory, asi o polovinu a přidejte k bramborám. Česnek nakrájejte na plátky, přidejte do hrnce, osolte a uvařte vše doměkka.
  • Sceďte brambory s celerem, ale dejte pozor, ať nevylijete česnek. Potom rozšťouchejte šťouchadlem na brambory. Zalijte mlékem a vyšlehejte. Od kaše neočekávejte, že bude tak hladká. Celer se zcela nerozpadne. Podle chuti zjemněte máslem.
  • Ragú podávejte s kaší nebo s pečivem. Před servírováním můžete posypat nakrájenou petrželkou.