Řecký jogurtový dip tzatziki můžete servírovat jako předkrm s pita chlebem, krekry a zeleninou anebo skvěle poslouží jako doplněk k masu. K jeho přípravě vám postačí pár ingrediencí a chvíle trpělivosti.
Když se řekne řecká kuchyně, tzatziki budou pravděpodobně jedním z prvních pokrmů, který se vám vybaví. Následovat možná bude souvlaki – souvlaki je jedním z pokrmů, které tzatziki skvěle doplní. Můžete ho podávat i k řecké misce s masovými kuličkami a zeleninou ve stylu řeckého salátu, ale báječně chutná i samostatně – s krekry nebo pita chlebem či nakrájenou zeleninou.
Přestože doma pravý řecký jogurt normálně nepoužívám, k přípravě tzatziki je ideální. Má plnou chuť, je hustý a velice lahodný. Krásně se v něm prolne svěží chuť okurky a štiplavá chuť česneku spolu s bylinkami. Použít můžete jak kopr, tak oregano. Aby jogurt, resp. dip zůstal hustý i po vmíchání okurky, je třeba okurku dobře vymačkat. Nebojte se, o její chuť nepřijdete. Až se bude dip chladit v lednici, skvěle do dipu okurková chuť prostoupí a stane se tak maximálně osvěžující.
Tzatziki

Ingredience na 4 porce:
- 1 okurka
- Sůl
- 300 g řeckého jogurtu (10 % tuku)
- 1 lžíce citronové šťávy
- 2 lžičky kopru (můžete přidat i oregano)
- 2 stroužky česneku
- Olivový olej
Postup:
- Okurku podélně rozkrojte a lžičkou vydlabejte semínka. Zbytek okurky nastrouhejte nahrubo. V misce promíchejte se špetkou soli a pak přendejte do cedníku. Po půl hodině vymačkejte co nejvíce tekutiny.
- V misce promíchejte řecký jogurt s citronovou šťávou, nakrájeným čerstvým koprem a prolisovaným česnekem. Ochucený jogurt smíchejte vymačkanou okurkou.
- Dip uložte do lednice a alespoň půl hodiny chlaďte. Podávejte s krekry, pita chlebem, zeleninou nebo jako doplněk k masu.