Domů » Vanilková panna cotta
vanilková panna cotta

Vanilková panna cotta

O panna cottu mě Honza prosí už dlouho, ale teprve až k příležitosti Valentýna jsem se k ní konečně dostala. A přitom je vanilková panna cotta strašně jednoduchý dezert. Snadný, ale lahodný, vynikající…zkrátka báječný.

Valentýn pro nás dva osobně moc důležitý svátek není. Lásku si vyjadřujeme kdykoliv jindy během roku. Takže si tak říkám, že bych Honzovi tento jeho oblíbený dezert měla dělat častěji. Zaslouží si to 🙂

Přestože takových “neslavičů” Valentýna, zdá se, mám kolem sebe spousta, ve skutečnosti řada z nich chce své lásce (nebo láskám) dopřát nějakou tu drobnou radost v den, kdy i ostatní si vyjadřují své city… třeba v podobě dezertu. Takže v podstatě Valentýn slaví, jen ne prostřednitvím velkých gest, plašáků s červenými srdíčky, pugety květin nebo večeří v luxusní restauraci. A proč taky? Lepší než další kýč do sbírky, je požitek z od srdce připraveného dezertu 🙂

Xylitol místo cukru

Uvědomuju si, že smetana ke šlehání je sama o sobě pěkná kalorická bombička..spousta tuků… Řeklo by se, že xylitolem už se to moc nezachrání. Ale myslím, že každá ušetřená kalorie v dezertu je dobrá. Xylitol má o 40 % nižší energetickou hodnotu oproti cukru a navíc nekazí zuby – naopak – příznivě zuby ovlivňuje. A obecně vzato, je panna cotta pořád lepší volba, než nějaký dort, roláda a podobně, kde cukru je požehnaně. Vanilková panna cotta tak může být skvělý kompromis třeba právě pro páry, kde jeden rád mlsá bez omezení a jeden si razí zdravé návyky.

Čokoláda a Valentýn patří k sobě

O čokoládě se říká, že působí afrodiziakálně, a proto k Valentýnu zkrátka patří. Já osobně neznám (krom mamky) nikoho, kdo by čokoládu nemiloval. Takže i kdyby afrodiziakálně nepůsobila, jsem si jistá, že čokoládou uděláte radost nejen partnerovi, ale celé rodině…a třeba i přátelům. Zkrátka komukoliv, pro koho tento lahodný, jednoduchý dezert připravíte.

K posypání jsem použila 90% čokoládu Lindt – svou nejoblíbenější a pak bílou čokoládu, také Lindt. Květy růží jsem nakoupila na Sonnentor.

Vanilková panna cotta

Detaily receptu

Množství

2 – 3 porce

Doba přípravy

10 minut

Bez

LEPKU

Ingredience

  • 3 plátky želatiny

  • 500 ml smetany ke šlehání

  • 60 – 70 g xylitolu

  • 1 vanilkový lusk

  • Tmavá a bílá čokoláda na ozdobení

Postup

  • Želatinu vložte do studené vody a nechte 10 – 15 minut máčet, aby změkla a nabobtnala.
  • V hrnci smíchejte smetanu s xylitolem. Vanilkový lusk podélně rozřízněte ostrým nožem a špičkou vyškrábněte semínka. Ty rozmíchejte ve smetaně a přidejte do ní také lusk. Chuť vanilky se tak ještě více zvýrazní.
  • Smetanu zahřívejte pod bod varu. Želatinu vyždímejte, vložte do horké smetany a metličkou míchejte, dokud se nerozplyne.
  • Pokud budete chtít panna cottu vyklepnout na talířek, je ideální si skleničku, do které budete smetanu lít, předem vymazat olejem. Já používám kokosový. Rozdělte horkou směs do skleniček nebo formiček, v nichž budete dezert servírovat a nechte zchladnout. Poté uložte přes noc do lednice.
  • Servírujte posypané nasekanou čokoládou. Pokud budete chtít před podáváním panna cottu vyklepnout na talířek, vložte krátce skleničku do horké lázně.