Denně si do práce nosím krabičky s obědem. Vždycky v ní najdete nějakou zdravou sacharidovou složku, zeleninu a snažím se dbát i na zastoupení bílkovin – ty se ale dají čerpat i z rostlinné stravy. Nedávno moji kolegové nad mojí stravou zpozorněli a položili mi otázku: „Marti, nejsi ty jsi vegetarián?„
Nejsem vegetarián, ale je opravdu potřeba cpát se masem denně/ob den/ob druhý den? Zjistila jsem, že to velice dobře zvládám bez masa. Je mi bez něj lehčeji. Ale třeba jednou za týden si ho dám, abych nepostrádala složky výživy, které nám dá nejlépe maso. Občas si říkám, že by to i na blog chtělo nový masitý recept…ale nakonec mě stejně fantazie svede k vegetariánským a veganským experimentům. Takže se omlouvám, pokud po nějakém lačníte. Pokusím se brzy nějaké masové recepty vymyslet.
Toto je starší recept převzatý z mého blogu Vařeniště.cz
Publikován: 15. 3. 2017
Když už se pustím do masa, dávám si ráda hovězí. Mám například ráda kuličky z hovězího masa v rajčatové omáčce. A právě v souvislosti se mi v hlavě rozbujela myšlenka na veganskou verzi. Masu se samozřejmě nic nevyrovná, ale i moje mamka – největší masožrout – uznala, že tohle chutná skvěle.
Perfektně se mi na přípravu receptu hodila má nová zapékací mísa Emile Henry. Dostala jsem jí k nové spolupráci s e-shopem Denis Henry, na němž najdete (kromě jiného) řadu dalšího krásného nádobí této značky. Když připravujete jídlo ve stylu, kdy mísu položíte na stůl a každý si z ní bere, co hrdlo ráčí, vždy se hodí mít takový pěkný kousek inventáře po ruce. Protože nejen chuť a vůně, ale i samotný vzhled a servis dělá jídlo lákvější.
Doba přípravy: 20 minut
Doba pečení: 30 – 35 minut
Množství: 4 porce:
Suroviny:
Kuličky:
- 100 g hlívy ústřičné
- 1 lžíce oleje
- 200 g sterilovaných nebo vařených červených fazolí
- 30 g pohankových vloček
- ½ lžičky pokrájeného rozmarýnu
- ½ lžičky podrceného římského kmínu
- Sůl
- Čerstvě mletý pepř
- 170 g quinoy
Rajčatová omáčka:
- 800 g drcených rajčat (2 plechovky)
- 2 stroužky česneku
- Sůl
- Čerstvě mletý pepř
- 100 g cukety
Postup:
- Hlívu pokrájejte nadrobno a na oleji orestujte dozlatova. Bude to trvat asi 5 minut.
- Do mixéru nasypte vločky, fazole, rozmarýn, římský kmín, sůl a čerstvě mletý pepř. S pepřem šetřit nemusíte. Přidejte hlívu a rozmixujte. Ze směsi připravte kuličky o něco menší než ping pongový míček. Z tohoto množství vám vznikne asi 12 kuliček.
- Quinou vložte do misky, zalijte vroucí vodou a sceďte. Rozprostřete do zapékací mísy.
- Promíchejte drcená rajčata s nadrobno pokrájeným česnekem a špetkou soli. Směs nalijte rovnoměrně na quinou. Kuličky rozprostřete do mísy. Cuketu nakrájejte na slabé plátky a rozložte ji mezi kuličky. Lehce posolte a opepřete.
- Vložte do trouby předehřáté na 200 °C. Pečte 30 – 35 minut.