Miluji obilné kaše k snídani. Nejčatěji si chystám ovesnou – v různých úpravách. Někdy připravuji klasickou vařenou, jindy kaši expres – na zalití a někdy ji nechám fermentovat přes noc. A když si den předem vzpomenu a náhodou mám trochu času, připravím si tuhle specialitu. Zapečená ovesná kaše s proteinem je totiž poněkud jiná, ale stejně tak úžasná a zdravá.
Zapečená ovesná kaše dodá energii, která se postupně uvolňuje, a to díky vysokému obsahu vlákniny a bílkovin. Tato verze, kterou jsem připravovala ve spolupráci s ETA, je totiž o protein obohacená. Pokud ale nechcete, nemusíte protein přidávat. Jednoduše ho z receptu vypusťte a ničím nenahrazujte. Smíchala jsem 1:1 čokoládový s neochuceným, protože protein je sladký, ale netřeba toho sladkého do zapečené ovesné kaše přidávat moc, když už je tam banán. Banán slouží v receptu nejen jako sladidlo, ale dává kaši i vláčnou konzistenci.
Co přidat?
Do kaše, stejně jako té, kterou nepečete, můžete přidat různé druhy ovoce – čersvého i sušeného. Tedy klidně i kompotovaného, jestli máte rádi, ale já ho nedávám. Využijte v každém případě sezóny. Ovoce v této verzi kaše skvěle chutná rozpečené na povrchu kaše.
Stejně tak dobře bude chutnat, když kaši posypete svými oblíbenými oříšky. Pěkně zavoní, křupnou a budou i výborně chutnat. Do kaše navíc můžete přidávat různé druhy rostlinných mlék nebo koření. Krom vanilky to může být skořice, kardamon anebo hřebíček (spíš asi pro zimní verze s jablky, švestkami apod.).
S čím podávat
Zapečenou ovesnou kaši můžete servírovat stejně tak, jako klasickou kaši v misce. Skvěle chutná s jogurtem. Můžete lehce přelít oříškovým máslem, posypat čokoládou nebo čokoládovými boby, čerstvým ovocem..
Zapečená ovesná kaše
Detaily receptu
2 – 3 porce
10 minut
30 minut
Ingredience
80 g jemných ovesných vloček
1 lžíce chia semínek (15 g)
1 lžíce slunečnicových semínek (20 g)
1/2 lžíce kakaa (7g)
40 g proteinu – použila jsem 20 g čokoládového a 20 g bez příchuti (protože čokoládový je sladký a kaše by tak byla příliš sladká)
1/3 lžičky sody
1/2 lžičky mleté vanilky nebo skořice
1,5 zralého banánu (1 do kaše, 1/2 navrch)
1 vejce
100 ml rýžového mléka
Jahody
Kokosový olej na vymazání pečicí mísy
Postup
- Menší zapékací mísu lehce vymažte kokosovým olejem.
- V míse smíchejte ovesné vločky, chia a slunečnicová semínka, kakao, protein, sodu a vanilku.
- Jeden banán rozmačkejte na kaši a promíchejte s vejcem a mlékem. Dobře promíchejte banánovou směs se sypkou. Nalijte do připravené pečicí formy a uhlaďte stěrkou.
- Zbylý banán a pár jahod nakrájejte na plátky a rozprostřete po povrchu kaše. Vložte do trouby vyhřáté na 170 °C (režim horkovzduch) a pečte 30 minut.