Jakože léto fakt miluju, ale největší peklo přichází ve chvíli, kdy mám rozpálit troubu a ještě stát u plotny. To určitě znáte 🙂 Snažím se v létě pečení čehokoli – sladkého i slaného – vyhýbat, ale to si vemte – doma plný košík třešní, meruněk, borůvky a další letní ovoce, které už nestačíte jíst jen tak, takže chcete potěšit milovníky sladkého nějakým dezertem. Resp. u mě to tak chodí, protože sobě bych sladké koláče nepekla. Cukru se úplně vyhýbám, maximálně někdy ze zvědavosti ochutnám lžičku dezertu, který mi rozšíří obzory a můžu se jím inspirovat. I co se týče přirozeně sladkých potravin – eliminovala jsem je tak, jako obecně sacharidy ve svém jídelníčku. Díky tomu mě nesvazuje ta úporná touhla dát si chvíli co chvíli něco sladkého. Je to hrozně osvobozující 🙂
Toto je starší recept převzatý z mého blogu Vařeniště.cz
Publikován: 1. 8. 2019
Ale přesto se do pečení někdy pustím a snažím se vymýšlet recepty, na kterých si pochutnám i já – bez řešení, jestli v tom byl nebo nebyl cukr. Prostě zdravější, lehčí varianty dezertů, jako je tenhle crumble cake bez přidaného cukru – krom 4 banánů na celý plech. Tentokrát jsem se rozhodla upgradovat klasický drobenkový koláč, který určitě všichni znáte. Je to skoro bez práce – uděláte drobenku, umícháte tvaroh, ozdobíte ovocem, přikryjete zbylou drobenkou a pečete. V létě beztak spíš lidi touží využít čas jinak než dlouhým vařením resp. tvrdnutím v kuchyni. I proto je super, že se dá venku grilovat a prakticky celé jídlo připravovat venku.
V receptu jsem si nemohla odpustit borůvky. Borůvky spolu s broskvemi jsou pro mě top letním ovocem. A navíc si myslím, že esteticky borůvky v crumble cake potěší víc než…třeba…meruňky. I když těm tvaroh i kokos sluší taky, ale viděla bych to na trochu jiné podání. Bohužel u nás v lese skoro žádné borůvky nerostou, každopádně díky Fresh Bedýnkám jsem tyhle voňavé bobulky dostala pod nos i bez bolavých zad. K nákupu jsem si přidala i farmářský tvaroh, který tvoří základ náplně. Je lepší, než ten úplně měkký tvaroh, protože borůvky jím nepropadají úplně dolů. Pro přípravu náplně vyberte i dobrý bílý jogurt. Základem dobrého výsledku jsou zkrátka dobré, kvalitní suroviny.
Detaily receptu
plech cca 30 x 35 cm
20 minut
45 minut
Ingredience
- Drobenka:
4 zralé banány, středně velké
500 g ovesných vloček
100 g kokosového oleje
150 g kokosové mouky
- Náplň:
500 g tvarohu (selský, tedy spíše tužší konzistence)
500 g dobrého bílého jogurtu
4 vejce
300 g borůvek
kdo chce, může přidat med nebo sirup na doslazení, ale já jsem spokojená s verzí bez cukru
Postup
- Banány rozmačkejte vidličkou ve větší misce.
- Ovesné vločky rozemelte na hrubost „krupice“. Přidejte k banánu, přidejte dále kokosový olej a kokosovou mouku. Prsty promačkejte, abyste získali vlahou drobenku. Nesnažte se umačkávat do „těsta“, prsty se snažte drobenku vždycky spíš nakypřit.
- Odeberte 1/3 – asi 300 g. Zbylou drobenku (tedy 2/3) rozprostřete do pekáčku/formy vyložené pečicím papírem.
- V míse prošlehejte tvaroh s jogurtem a vejci. Náplň rozprostřete na drobenku a uhlaďte. Posypejte rovnoměrně borůvkami a zbylou drobenkou.
- Vložte do trouby vyhřáté na 170 °C (horkovzduch) a 45 – 50 minut pečte.
Děkuji Fresh Bedýnky za poskytnutí kvalitních surovin!