Nedávno jsem publikovala svůj recept na čokoládový koláč s vláčnou náplní. Tentokrát mám pro vás ještě větší čokoládovou bombu s vyšší vrstvou náplně, která není pečená a tak je koláč ještě jemnější a vláčnější. K tomu ještě nadýchaná skořicová šlehačka a máte hotové nebe v puse.
Toto je starší recept převzatý z mého blogu Vařeniště.cz
Publikován: 27. 11. 2015
Na přípravu těsta jsem použila novou Babiččinu volbu na křehká těsta. Kompaktnost a pružnost těsta zajistí pohodlnější vykládání formy.
Doba přípravy: 30 minut
Doba pečení: 1 hodina
Množství: forma o průměru 22cm
Suroviny:
Těsto:
- 350g hladké mouky
- 50g moučkového cukru
- 1 čajová lžička prášku do pečiva
- 120g změklého másla
- 2 vejce
- Špetka soli
Náplň:
- 250ml vysokoprocentní smetany (33%)
- 200g tmavé čokolády
- 250g oříškového krému – já jsem použila kaštanový
- 250g měkkého polotučného tvarohu
Na dokončení:
- 250 ml smetany ke šlehání
- 1 ztužovač smetany
- Skořice
- Čokoláda na posypání
Postup:
- Z příslušných surovin zpracujte těsto, kterým vyložte dortovou formu.
- Vyložte jím stěny až po okraje. Zařízněte neúhledné okraje.
- Do těstem vyložené formy vložte alobal a nasypte na něj hrách. Korpus se bude péct „naslepo“ 45 minut v troubě vyhřáté na 175 ⁰C.
- Po upečení s hrachem nebo jinou luštěninou obsah vysypte i s alobalem a dopečte 15 minut dozlatova.
- Nechte zchladnout.
- Čokoládu rozpusťte se smetanou. Přimíchejte oříškový krém.
- Do zchladlé směsi vmíchejte tvaroh.
- Čokoládovou náplň nalijte na korpus a nechte přes noc v lednici ztuhnout.
- Našlehejte smetanu se ztužovačem, oslaďte podle chuti moučkovým cukrem a přidejte trochu skořice. Smetanu navršte na koláč. Poté posypte hoblinami čokolády.