Domů » Křehký koláč s čokoládou a šlehačkou

Křehký koláč s čokoládou a šlehačkou

Nedávno jsem publikovala svůj recept na čokoládový koláč s vláčnou náplní. Tentokrát mám pro vás ještě větší čokoládovou bombu s vyšší vrstvou náplně, která není pečená a tak je koláč ještě jemnější a vláčnější. K tomu ještě  nadýchaná skořicová šlehačka a máte hotové nebe v puse.

Toto je starší recept převzatý z mého blogu Vařeniště.cz
Publikován:
27. 11. 2015

Na přípravu těsta jsem použila novou Babiččinu volbu na křehká těsta. Kompaktnost a pružnost těsta zajistí pohodlnější vykládání formy.

Doba přípravy: 30 minut
Doba pečení: 1 hodina

Množství: forma o průměru 22cm

Suroviny:

Těsto:

  • 350g hladké mouky
  • 50g moučkového cukru
  • 1 čajová lžička prášku do pečiva
  • 120g změklého másla
  • 2 vejce
  • Špetka soli

Náplň:

  • 250ml vysokoprocentní smetany (33%)
  • 200g tmavé čokolády
  • 250g oříškového krému – já jsem použila kaštanový
  • 250g měkkého polotučného tvarohu

Na dokončení:

  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 1 ztužovač smetany
  • Skořice
  • Čokoláda na posypání

Postup:

  1. Z příslušných surovin zpracujte těsto, kterým vyložte dortovou formu.
  2. Vyložte jím stěny až po okraje. Zařízněte neúhledné okraje.
  3. Do těstem vyložené formy vložte alobal a nasypte na něj hrách. Korpus se bude péct „naslepo“ 45 minut v troubě vyhřáté na 175 ⁰C.
  4. Po upečení s hrachem nebo jinou luštěninou obsah vysypte i s alobalem a dopečte 15 minut dozlatova.
  5. Nechte zchladnout.
  6. Čokoládu rozpusťte se smetanou. Přimíchejte oříškový krém.
  7. Do zchladlé směsi vmíchejte tvaroh.
  8. Čokoládovou náplň nalijte na korpus a nechte přes noc v lednici ztuhnout.
  9. Našlehejte smetanu se ztužovačem, oslaďte podle chuti moučkovým cukrem a přidejte trochu skořice. Smetanu navršte na koláč. Poté posypte hoblinami čokolády.