Toto je starší recept převzatý z mého blogu Vařeniště.cz
Publikován: 8. 12. 2015
Doba přípravy: 1 hodiny
Doba kynutí: 30 minut
Množství: 15 velkých lívanců
Suroviny:
Lívance:
- 20g droždí
- 20g vanilkového cukru (1 sáček)
- 25g krupicového cukru
- 300ml vlažného mléka
- 1 vejce
- 250g hladké mouky
- Špetka soli
- Olej na smažení lívanců
Jablečná zavařenina:
- 1 středně velké jablko
- 1 vrchovatá lžíce cukru
- 1 lžíce rumu
- 3 lžíce vody
Skořicový cukr:
- 20g moučkového cukru
- 1 čajová lžička mleté skořice
K podávání:
- Zakysaná smetana nebo šlehačka
Postup:
- Droždí rozdrobte do hlubší misky a rozetřete s cukrem. Přidejte mléko a vejce, metlou rozšlehejte.
- Do mísy přisypte mouku se špetkou soli a metlou rozmíchejte dohladka. Mísu přikryjte utěrkou a dejte na půl hodiny kynout na teplé místo.
- Než těsto vykyne, nastrouhejte jablka, vložte je s cukrem, vodou a rumem do hrnce a pod poklicí rozvařte doměkka.
- Na plotnu dejte rozehřát lívanečník, potřete olejem a nalijte trochu těsta do každého důlku.
- Pečte pozvolna, aby byly lívance propečené i uvnitř. Obraťte a dopékejte.
- Moučkový cukr smíchejte se skořicí.
- Lívance na talíři posypejte skořicovým cukrem, podávejte s jablky a zakysanou smetanou