Domů » Staročeské kynuté lívance

Staročeské kynuté lívance

Toto je starší recept převzatý z mého blogu Vařeniště.cz
Publikován:
8. 12. 2015

Doba přípravy: 1 hodiny
Doba kynutí: 30 minut

Množství: 15 velkých lívanců

Suroviny:

Lívance:

  • 20g droždí
  • 20g vanilkového cukru (1 sáček)
  • 25g krupicového cukru
  • 300ml vlažného mléka
  • 1 vejce
  • 250g hladké mouky
  • Špetka soli
  • Olej na smažení lívanců

Jablečná zavařenina:

  • 1 středně velké jablko
  • 1 vrchovatá lžíce cukru
  • 1 lžíce rumu
  • 3 lžíce vody

Skořicový cukr:

  • 20g moučkového cukru
  • 1 čajová lžička mleté skořice

K podávání:

  • Zakysaná smetana nebo šlehačka

Postup:

  1. Droždí rozdrobte do hlubší misky a rozetřete s cukrem. Přidejte mléko a vejce, metlou rozšlehejte.
  2. Do mísy přisypte mouku se špetkou soli a metlou rozmíchejte dohladka. Mísu přikryjte utěrkou a dejte na půl hodiny kynout na teplé místo.
  3. Než těsto vykyne, nastrouhejte jablka, vložte je s cukrem, vodou a rumem do hrnce a pod poklicí rozvařte doměkka.
  4. Na plotnu dejte rozehřát lívanečník, potřete olejem a nalijte trochu těsta do každého důlku.
  5. Pečte pozvolna, aby byly lívance propečené i uvnitř. Obraťte a dopékejte.
  6. Moučkový cukr smíchejte se skořicí.
  7. Lívance na talíři posypejte skořicovým cukrem, podávejte s jablky a zakysanou smetanou