Domů » Křehký borůvkový koláč

Křehký borůvkový koláč

Neznám nikoho, kdo nemá rád borůvky. Stejně tak jsem zatím nenarazila na nikoho, komu by nechutnal tento koláč. Ba dokonce znám i takové, kterým se povedlo záhadné zmizení tohoto skvělého dezertu.

Toto je starší recept převzatý z mého blogu Vařeniště.cz
Publikován:
21. 7. 2015

Doba přípravy: 20 minut
Celková doba pečení: 70 minut

Suroviny:

Těsto:

  • 220g hladké mouky
  • 120g změklého másla
  • 1 vejce
  • 3 polévkové lžíce krupicového cukru
  • Špetka soli

Náplň:

  • 5 vajec
  • 180g krupicového cukru
  • 150g borůvek
  • 300ml mléka
  • 150g zakysané smetany
  • 2 sáčky vanilkového cukru

Postup:

  1. Zpracujte těsto z uvedených surovin a nechte jej zabalené ve fólii alespoň jednu hodinu odležet.
  2. Předehřejte troubu na 210 ⁰C. Těsto rozválejte na pomoučeném vále a vyložte jím koláčovou nebo dortovou formu o průměru asi 27cm. Okraje vytlačte nahoru. Dno několikrát propíchejte vidličkou. Vyložte těsto alobalem a nasypte na něj luštěniny na zatížení. Pečte 15 minut. Poté luštěniny s alobalem odendejte a pečte dalších cca 7 minut dozlatova.
  3. V míse vyšlehejte vejce s cukrem a přimíchejte mléko a smetanu. Přidejte borůvky. Směsí zalijte předpečený korpus. Troubu dejte péct na 170 ⁰C a pečte dalších 45 minut.