Domů » Chřestová galetka s ricottou
chřestová galetka s ricottou

Chřestová galetka s ricottou

Mám z chřestu pocit, že je brán za tak hrozně “křehkou” a vznešenou zeleninu, že se ho řada lidí “bojí používat. I já se snažím “bariéru” něžného zacházení překonávat. Chřestová galetka s ricottou je důkazem toho, že chřestu nesluší jen krátké blanšírování.

Chřest je sice křehká, jemná zelenina, ale nebojte se jí střčit právě do trouby. Protože spolu s křehkým těstem a jemnou ricottou je to velká lahoda. Při přípravě receptu jsem respektovala jemnost chřestu a nepřebíjela jídlo spoustou ingrediencí, které by nechaly chřest zaniknout. Je proto naprosto dominujícím prvkem.

Recept vznikl ve spolupráci s Billa. V sortimentu aktuálně najdete český chřest i další sezónní druhy zeleniny a ovoce. i další poctivé ingredience, které podpoří dokonalý výsledek vaší práce.

Chřestová galetka s ricottou

chřestová galetka s ricottou pro Billa

Ingredience na 1 galetku

  • Těsto:
  • 100 g celozrnné hladké špaldové mouky

  • 120 g světlé hladké špaldové mouky

  • Špetka soli

  • 140 g másla

  • 30 g vody

  • Náplň:
  • 250 g ricotty

  • Sůl

  • Sušený česnek

  • Bazalka, případně i další bylinky, které máte rádi (např. mix bazalky, tymiánu a oregana skvěle funguje – ale pozor na jejich množství, abyste nepřehlušili chřest)

  • 500 g zeleného chřestu

  • Slunečnicová semínka

  • Dýňová semínka

  • Navíc:
  • Vejce na potření

Postup

  • Mouky smíchejte se špetkou soli. Máslo pokrájejte na malé kostičky nebo na slabé plátky a rychle do těsta zapracujte (ideálně pomocí robota, aby se těsto nestačilo ohřát). Když vznikne směs připomínající suchou drobenku, přilijte vodu a rychle zpracujte těsto. Zabalte do potravinové fólie a na dvě hodiny uložte do lednice.
  • Těsto vyválejte na pomoučeném vále na plát silný 2 mm. Tvar je na vás – můžete vyválet do kruhu nebo elipsy, obdélníku nebo čtverce. Na těsto rovnoměrně rozetřete ricottu, přičemž okraje nechte volné, bez sýru. Lehce osolte, lehce posypejte sušeným česnekem a bylinkami podle chuti.
  • Z chřestu odkrojte dřevnaté konce stonků a poté vyskládejte vedle sebe na ricottu. Ideální délka chřestu je o něco kratší, než je potřená plocha těsta. Je to z toho důvodu, abyste při překlápění okrajů nepřiklopili i špičky, které koláč pěkně zdobí. Posypejte slunečnicovými a dýňovými semínky, můžete ještě lehce osolit.
  • Volné okraje těsta přehněte směrem ke středu koláče a lehce stiskněte. Koláč potřete rozšlehaným vejcem a dejte péct do trouby vyhřáté na 190 °C. Pečte zhruba 45 minut.
  • Krájejte až po vychladnutí.