Mám z chřestu pocit, že je brán za tak hrozně “křehkou” a vznešenou zeleninu, že se ho řada lidí “bojí používat. I já se snažím “bariéru” něžného zacházení překonávat. Chřestová galetka s ricottou je důkazem toho, že chřestu nesluší jen krátké blanšírování.
Chřest je sice křehká, jemná zelenina, ale nebojte se jí střčit právě do trouby. Protože spolu s křehkým těstem a jemnou ricottou je to velká lahoda. Při přípravě receptu jsem respektovala jemnost chřestu a nepřebíjela jídlo spoustou ingrediencí, které by nechaly chřest zaniknout. Je proto naprosto dominujícím prvkem.
Recept vznikl ve spolupráci s Billa. V sortimentu aktuálně najdete český chřest i další sezónní druhy zeleniny a ovoce. i další poctivé ingredience, které podpoří dokonalý výsledek vaší práce.
Chřestová galetka s ricottou
Ingredience na 1 galetku
- Těsto:
100 g celozrnné hladké špaldové mouky
120 g světlé hladké špaldové mouky
Špetka soli
140 g másla
30 g vody
- Náplň:
250 g ricotty
Sůl
Sušený česnek
Bazalka, případně i další bylinky, které máte rádi (např. mix bazalky, tymiánu a oregana skvěle funguje – ale pozor na jejich množství, abyste nepřehlušili chřest)
500 g zeleného chřestu
Slunečnicová semínka
Dýňová semínka
- Navíc:
Vejce na potření
Postup
- Mouky smíchejte se špetkou soli. Máslo pokrájejte na malé kostičky nebo na slabé plátky a rychle do těsta zapracujte (ideálně pomocí robota, aby se těsto nestačilo ohřát). Když vznikne směs připomínající suchou drobenku, přilijte vodu a rychle zpracujte těsto. Zabalte do potravinové fólie a na dvě hodiny uložte do lednice.
- Těsto vyválejte na pomoučeném vále na plát silný 2 mm. Tvar je na vás – můžete vyválet do kruhu nebo elipsy, obdélníku nebo čtverce. Na těsto rovnoměrně rozetřete ricottu, přičemž okraje nechte volné, bez sýru. Lehce osolte, lehce posypejte sušeným česnekem a bylinkami podle chuti.
- Z chřestu odkrojte dřevnaté konce stonků a poté vyskládejte vedle sebe na ricottu. Ideální délka chřestu je o něco kratší, než je potřená plocha těsta. Je to z toho důvodu, abyste při překlápění okrajů nepřiklopili i špičky, které koláč pěkně zdobí. Posypejte slunečnicovými a dýňovými semínky, můžete ještě lehce osolit.
- Volné okraje těsta přehněte směrem ke středu koláče a lehce stiskněte. Koláč potřete rozšlehaným vejcem a dejte péct do trouby vyhřáté na 190 °C. Pečte zhruba 45 minut.
- Krájejte až po vychladnutí.