Recept na těstoviny se špenátovým pestem, chřestem a tuňákem potěší hlavně na přelomu jara a léta, kdy má právě chřes sezónu. Špenátové pesto můžete mít předem připravené v lednici a potom už během chvíle dokončíte zbyetk skvělého oběda. Žádné dlouhé postávání u plotny – sluníčko čeká a čas strávený venku pod vymetenou oblohou je zkrátka to, po čem jsme prahli celou zimu.
Špenátové pesto
Stěžení ingrediencí tohoto receptu je lahodné špenátové pesto. Miluji ho proto, že má jemnou chuť špenátu a zároveň se dá lehce doladit bylinkami, které máte rádi. Já v kombinaci se špenátem nejvíc používám tymián nebo bazalku. Bylinek a česneku nepřidávám do pesta mnoho, aby jejich chuť pestu nedominovala. Právě díky jeho “mírné, zaoblené chuti” se dá využít pro přípravu a dohotovení spousty pokrmů.
Pesto můžete použít nejen do těstovin, ale i na pečivo a bruschetty, k vajíčkům na různé úpravy, k přelití masa, ryb i grilované zeleniny, do salátů anebo třeba do rizota či různých “pánvičkových směsí”. Ještě se vrátím k těm těstovinám a zmíním recept pro Forbes, kde toto špenátové pesto hraje také prim v receptu.
Stejně tako těstoviny s prosciuttem pro Forbes, tak i tyto těstoviny přípravíte rychle – než se uvaří, máte hotový zbytek – orestovaného tuňáka i zblanšírovaný chřest.
Chřest a jiné druhy zeleniny
Těstoviny se špenátovým pestem a chřestem jsou sice vynikající kombinace, ne celý rok je ale sezóna chřestu. Proto ho můžete v období mimo sezónu nahradit brokolicí. Jde také o jemný druh zeleniny, který se do této kombinace hodí.
Těstoviny se špenátovým pestem, chřestem a tuňákem
Ingredience na 2 porce:
- Špenátové pesto:
20 g piniových semínek
15 g nastrouhaného parmezánu
1 menší nebo ½ stroužku česneku
70 g baby špenátu
Snítka tymiánu
100 g olivového oleje
Špetka soli
- Dále budete potřebovat:
200 g těstovin – použila jsem linguine
2 lžíce citronové šťávy
1 lžíce kapary
Hrst oliv – zelené nebo kalamata
Hrst bazalky
6 – 7 stonků zeleného chřestu
200 – 250 g steaku z tuňáka anebo jiné ryby, případně kuřecí prsa
Olivový olej
2 stroužky česneku
Sůl
Nastrouhaný parmezán
Postup
- Připravte si pesto. Piniová semínka lehce opečte nasucho na pánvi. Nasypejte do mixéru spolu s parmezánem a nadrobno pokrájeným česnekem a nasekejte na hrubší zrnitou směs. Přendejte stranou do misky.
- V mixéru rozsekejte špenát na menší kousky. Přilijte olej a ještě chvíli mixujte. Nakonec přidejte nasekaná piniová semínka, parmezán a špetku soli. Pár pulzy promíchejte. Pesto přendejte do skleničky.
- Dejte vařit těstoviny do osolené vody.
- Ve větší míse smíchejte asi 2 lžíce pesta, citronovou šťávu, kapary, olivy a nadrobno pokrájenou bazalku.
- V dalším hrnci přiveďte vodu k varu a vložte do něj chřest. Vařte asi 2 minuty a poté přendejte kleštěmi do ledové vody, aby se rychle zchladil. Vyndejte chřest a nakrájejte našikmo. Přidejte do mísy. Osolte a pak těstoviny se směsí dobře promíchejte.
- Tuňáka nakrájejte na malé kousky, česnek nasekejte najemno a orestujte krátce na pánvi. Přidejte k těstovinám, rychle promíchejte a servírujte. Na talíři posypejte parmezánem.