Konečně jsme si letos v našem lese zase zahoubařili. Už jsem se bála, že z našeho lesa po předchozích nuzných letech houby vymizely. Naštěstí ne, letos jich je tu spousta, a tak se našel prostor pro experiment. Houbová paštika není úplně obvyklé jídlo, ale je fantastická jak chutí, tak i konzistencí a vůní.
Vegetariánská paštika
Ačkoli maso mám ráda, paštiky zrovna nevyhledávám. Ale tato vegetariánská alternativa se stane určitě mojí oblíbenou. Houby nejen ráda sbírám, ale ráda je i jím. A tahle paštika má nádherně bohatou houbovou chuť, takže se stane mým oblíbeným jídlem.
Přidala jsem do paštiky fazole, které nejen, že pomohou ke krémovitější konzistenci, ale dodají také bílkoviny a vlákninu. Co se týče smetany, můžete ji nahradit její veganskou alternativou, a tak získáte zcela vegan verzi, která bude chutnat stejně tak dobře, jako ta s klasickou smetanou. Bývala bych sama zkusila přidat třeba ovesnou, ale neměla jsem jí doma a nutně jsem potřebovala svůj nový nápad na recept zrealizovat.
A jak podávat?
Rozhodně bude chutnat na čerstvém pečivu. Například na kváskovém chlebu anebo opečené bagetce. K tomu můžete přidat nějakou pečenou zeleninu nebo osmahnuté houby, anebo posypat semínky
Houbová paštika
Detaily receptu
4 porce
15 minut
15 minut
LEPKU
Ingredience
1 cibule
1 lžíce (25g) másla
200 g směsi lesních hub
Sůl
3 stroužky česneku
Čerstvě mletý pepř
1 snítka rozmarýnu
1 rovná lžička lístků tymiánu
50 ml bílého suchého vína
50 g smetany ke šlehání
100 g červených fazolí – vařených nebo konzervovaných
Postup
- Cibuli nakrájejte nadrobno. V pánvi rozehřejte máslo a cibuli opékejte dozlatova.
- Houby nakrájejte na slabé plátky a přidejte do pánve. Osolte a za občasného míchání opékejte na středním ohni asi 5 – 7 minut, dokud nezačnou zlátnout. Asi v polovině opékání přidejte najemno nasekaný česnek, pepř a najemno pokrájené bylinky.
- Houby podlijte vínem a míchejte, dokud se tekutina nevypaří. Poté zalijte smetanou a jen přiveďte k varu. Stáhněte z plotny a přidejte okapané fazole.
- Směs přendejte do misky a rozmixujte tyčovým mixérem. Přendejte do sklenice a uchovávejte přikryté v lednici maximálně dva dny.