Domů » Havajské grilované kuře huli huli
havajské grilované kuře huli huli

Havajské grilované kuře huli huli

Dnešní recept je trochu netradiční, přesto věřím, že havajské grilované kuře huli huli se u vás doma zabydlí a oblíbíte si ho především během letních měsíců. Na grilu chutná totiž nejlépe. A kdo má i stolní gril, může si ho užít kdykoliv během roku.

Ale jde to i v troubě

Kdybych připravovala havajské kuře v troubě, nejdříve bych si dovnitř vložila plech vyložený pečicím papírem a zapla troubu na gril při nějakých 220 °C. Do vyhřáté trouby bych na rozpálený plech položila kousky kuřete a pekla cca 15 minut. Víc ne, aby neztratily svou šťavnatost.

Na huli huli jsem narazila už kdysi a v jedné verzi ho připravovala pro forbes.cz. Je to taky povedený recept, takže můžete zkusit oba dva.

Huli huli s kokosovou rýží. Havajské kuře, za kterým nemusíte cestovat přes půl světa

Mimochodem se můžete inspirovat i přílohou – kokosovou rýží. Ta ke kuřeti pěkně sedí. Nicméně chápu, že se k dalším grilovaným dobrotám rýže nemusí hodit, a proto věřte, že si skvěle pochutnáte i v případě, že budete ke kuřeti huli huli servírovat dobré pečivo. A pro odlehčení doporučuji nějaký salát.

Jako doplněk se hodí různé omáčky a dipy. Nebojte se něčeho ostřejšího. Když jsem v Bille, pro kterou jsem recept zpracovávala, nakupovala ingredience na recept, všimla jsem si grilovacích omáček z produktové řady Billa Grill party a vybrala pikantní ďábelskou. Pokud se nechcete pouštět do nějaké domácí, doporučuji třeba tuto.

Billa grill party

Ale paradoxně toto grilované kuře doplní i dip ze zakysané smetany s bylinkami a česnekem.

Prsa i stehna

Pro přípravu grilovaných kuřecích kousků jsem si vybrala kuřecí prsa od Vocílky. Kluci, resp. Honza na stehna moc není, takže proto jsou prsa v našem případě jasná volba. Kdo se ale nebrání stehennímu masu, udělá dobře, protože je o něco šťavnatější, než prsíčka.

Maso doporučuji nakládat do marinády den předem, aby se chutě pěkně proležely. A nezapomeňte, odložte si část marinády stranou. Poslouží i jako omáčka.

Havajské grilované kuře huli huli

Ingredience na 2 – 4 porce

  • 100 g kečupu

  • 60 ml ananasového džusu

  • 40 ml světlé sójové omáčky

  • 1 lžíce třtinového cukru

  • 1 lžička nastrouhaného zázvoru

  • 1 lžička nastrouhaného česneku

  • 1 lžička rýžového octa (nebo jablečného)

  • 1 lžička sezamového oleje (nebo jiného rostlinného oleje) + trochu navíc

  • 500 g kuřecích prsou nebo stehenních plátků bez kosti Vocílka

  • Jarní cibulka na posypání

Postup

  • V míse smíchejte kečup, ananasový džus, sójovou omáčku, cukr, zázvor, česnek, ocet a olej. Asi polovinu marinády dejte stranou a uložte do lednice.
  • Kuřecí prsa nakrájejte na menší kusy, budou se lépe, resp. rovnoměrně a rychleji propékat. Maso ponořte do marinády v míse. Mísu překryjte fólií a nechte v lednici přes noc marinovat.
  • Rozpálený gril potřete rostlinným olejem vhodným k tepelné úpravě (může to být řepkový i olivový). Maso položte na gril a z obou stran grilujte dozlatova. Z marinády, kterou jste si dali stranou, odeberte asi 2 lžíce k potírání masa a zbytek nalijte do mističky k servírování.
  • Než maso stáhnete z grilu, potřete z obou stran znovu marinádou, kterou jste si odložili na potírání a krátce opečte.
  • Na talíři posypejte najemno nakrájenou jarní cibulkou.
  • Podávejte například s jasmínovou rýží nebo s pečivem a salátem. Nezapomeňte na mističku s omáčkou anebo servírujte s těmi, které máte rádi.

Postup: