Jsou jednoduché, jsou rychlé, jsou vynikající, jsou osvěžující, jsou i pro celiaky a jsou výživné. Rýžové závitky jsou prostě skvělé jídlo, které obzvlášť v teplých měsících, kdy vyhledávám něco “fresh”, kápnou do noty.
Když mám trochu času “navíc”, dopřeju si ten luxus, že se pustím do vaření jídla, kterým bych se během svých všedních dní nedovolila zdržovat. Moje vaření s Honzíkem vypadá zrychlená parodie na vaření.
Neplánované akce aneb rychlovka k obědu
No a tentokrát, když mi kluci odjeli na celé dopoledne, jsem toho musela využít. Nebylo to plánované a vlastně jsem se prvně po jejich odjezdu pustila do cvičení. Neplánovala jsem vařit nový recept na blog. Ale měla jsem hrozné nutkání vyzkoušet si něco vyfotit na novém podkladu, který mi na focení přišel v pátek.
Takže jsem si po sprše nejdřív vyfotila cvičně ovesnou kaši, pak jsem si v klidu vyfénovala vlasy a pak jsem se odebrala do kuchyně, že začnu vařit oběd. Tušila jsem, že kluci se budou vracet už brzy, ale kdy přesně, mi známo nebylo.
Měli jsme v lednici kuřecí prsa.. Honza si přál těstovinový salát. “Zase těstoviny,” povzdychla jsem si. i když je mám ráda, strašně mi chybí nějaké dobré jídlo, které jsme v posledním měsíci nejedli alespoň 2x. Když kluci mi nic nového nebo “netradičního” jíst nechtějí. A pak to přišlo!!! V hlavě to udělalo puuuf a očima jsem kmitala kolem sebe… Okurka – maso – rýžový papír!! To dám nějak dohromady, to bylo dobrý! V hlavě mi svištěly kolečka a jazyk vysílal signály.
Hlavně rychle – abych stihla oběd pro kluky i pro sebe.
Chtěla jsem vytvořit něco jednoduchého a něco osvěžujícího. Venku svítilo krásné sluníčko. A to je ten čas, kdy si s chutí dám rýžové závitky.
Do půl hodiny můžete mít s trochu zručnosti tyhle závitky na stole.
Hoisin omáčka, která je základem dipu k namáčení, se možná bude hůře shánět. Buď ji seženete v nějaké asijské večerce nebo asijském shopu, nebo třeba na Rohlíku nebo v Marks&Spencer. Určitě se vyplatí si ji koupit. Já si ji zamilovala. Můžete ji použít například do nudlového asijského salátu, jako dresink na salát nebo k tofu či masu.
Rýžové závitky s kuřecím masem a hoisin dipem
Detaily receptu
5 závitků
30 minut
LEPKU
Ingredience
- Závitky:
1 kuřecí prsíčko (150 g)
Sezamový olej
1 lžička omáčky tamari nebo sójové omáčky
1 lžička rybí omáčky
1 stroužek česneku
Ledový salát (hrst na nudličky krájeného salátu)
1/3 okurky
¼ většího avokáda
Jarní cibulka
Máta (můžete přidat i koriandr)
5 kusů rýžového papíru
- Hoisin dip:
1 lžíce omáčky hoisin
½ lžíce citronové šťávy
1 lžička arašídového másla
3 lžičky rybí omáčky
Postup
- Kuřecí maso nakrájejte na jemné kostičky. Vložte maso do misky a zakápněte lžičkou sezamového oleje, lžičkou omáčkou tamari a lžičkou rybí omáčky. Přidejte najemno nasekaný česnek a promíchejte. Můžete nechat hodinu marinovat anebo se pusťte do další práce.
- V pánvi rozehřejte asi lžičku až dvě sezamového oleje a naložené maso zprudka opečte. Přendejte na talíř.
- Okurku nakrájejte na tenké nudličky dlouhé asi 7 cm. Avokádo nakrájejte na slabé plátky. Jarní cibulku nakrájejte na tenké nudličky.
- Rýžový papír máčejte v teplé vodě do změknutí. Po vyndání jej rozprostřete na hladkou podložku. Doprostřed dejte vždy trochu masa, ledového salátu, okurky, avokáda, cibulky a pár lístků máty. Boční strany papíru ohněte směrem dovnitř a pak odspoda srolujte závitek.
- Promíchejte ingredience na dip – hoisin omáčku, citronovou nebo limetkovou šťávu, arašídové máslo a rybí omáčku. Podávejte k závitkům.