Receptem na tento lilek pečený v kořeněné marinádě jsem se inspirovala Blízkým východem. Tamější chutě mi moc sedí, miluju tuto kuchyni, miluji vůni orientu. A doufám, že vy si zamilujete tento recept.
Kořeněný lilek může zastat roli předkrmu nebo jej můžete servírovat jako součást nějaké hostiny plné dalších dobrot. Mezi nimi se rozhodně neztratí. A to včetně šlehané fety. Tu si oblíbíte i v kombinaci s pečenou, grilovanou, dušenou i čerstvou zeleninou, s luštěninami, pečenými batáty, pita chlebem atd.
Recept jsem připravila ve spolupráci s ETA.
Kořeněný pečený lilek se šlehanou fetou
Ingredience na 2 porce
- Šlehaná feta:
100 g sýru feta
40 – 50 g řeckého jogurtu (může být i nízkotučný)
½ lžíce citronové šťávy
2 lžičky olivového oleje
2 lžičky tekutého medu
- Pečený kořeněný lilek:
2 menší lilky anebo 1 velký
Sůl
½ lžičky fenyklových semínek
1,5 lžíce olivového oleje
½ lžičky mleté papriky
½ lžičky mletého římského kmínu
½ lžičky mletého koriandru
½ lžičky sušeného česneku
Čerstvě mletý pepř
Můžete přidat špetku mletého chilli
- Přeliv:
1 lžíce olivového oleje
1 lžička sezamového oleje
1 lžíce másla
1 lžička medu
1 lžička červené kari pasty
- K podávání:
Jarní cibulka
Sezam
Oregano
Pita chléb
Postup
- Fetu, řecký jogurt, citronovou šťávu, olivový olej a med promixujte dohladka. Prozatím vložte do lednice.
- Pokud máte menší lilky, překrojte je podélně napůl a špičkou nože nařízněte dužinu křížem. Pokud pracujete s velkým lilkem, nakrájejte jen na 2 cm silné plátky. Do štěrbin (v případě celých polovin lilku) vetřete trochu soli, anebo (v případě plátků) z obou stran osolte. Lilek nechte 30 minut vypotit. Poté dobře osušte papírovou utěrkou.
- Fenyklová semínka nasucho opečte na pánvi. Přendejte do hmoždíře a roztlučte. V misce smíchejte s olivovým olejem, mletou paprikou, římským kmínem, koriandrem, česnekem, pepřem a případně chilli podle chuti. Marinádou potřete lilek. Položte na plech vyložený pečicím papírem a při 200 °C pečte 30 minut.
- Na přeliv si přichystejte malou pánvičku. Vlijte do ní olivový a sezamový olej, přidejte máslo, med a kari pastu. Prohřívejte a míchejte vařečkou. Směs zesvětlá a po chvíli ztmavne. Kari pasta se zcela nerozplyne v tuku, ale dodá mu skvělou chuť. Přeliv přelijte do mističky.
- Na talíř rozetřete část šlehané fety, ozdobte lilkem, pokapejte přelivem, posypejte nakrájenou jarní cibulkou, sezamovými semínky, čerstvým oreganem. Servírujte s pita chlebem