Spaghetti alla puttanesca – to je přesný název tradiční italské pasty, který v překladu znamená “těstoviny podle prostitutky”. Teorií vzniku názvu i samotného receptu je více. Která je pravdivá, těžko říct. Jisté je, že špagety puttanesca jsou velice povedeným pokrmem. Této kombinaci ingrediencí snadno podlehnete.
Jak údajně vznikly?
Takže které to teorie způsobily, že těstoviny nesou název “špagety prostitutek”? Jednou je ta, že neapolské prostitutky lákaly své zákazníky na tuto pikantní specialitu. Další je, že barvy, které můžete v pokrmu najít, ladily ke spodnímu prádlu prostitutek. A další verze se přiklání k tomu, že pokrm vytvořil Sandro Petti, který pozdě večer neměl ve své restauraci hostům co nabídnout, tak připravil na pánvi jídlo ze zbylých ingrediencí. Špagety naservíroval s omluvou s tím, že vytvořil “puttanata”, což znamená mimo jiné i blbost nebo kravinu.
Podle kuchařských záznamů tento typ omáčky, resp. těstovin vznikl ještě předtím, než vznikaly zmiňované peprné teorie. Takže je to spíš tak, že si recept někdo “přivlastnil” a dal mu originální jméno.
Myslím, že tady u nás v Česku asi více lidí zná tyto těstoviny, než význam jejich názvu. A taky si myslím, že je zde více lidí, kterým pokrm chutná než těch, co by pohrdli. Pikantní, nápaditá kombinace rajčat, ančoviček, chilli a oliv je velice přitažlivá a těstoviny jsou snadno návykové. Stejně tak snadno se připravují, což je k chuti jejich další bonus.
Recept jsem vytvořila ve spolupráci s Billa.
Špagety puttanesca
Ingredience na 2 porce:
2 lžíce olivového oleje
3 filátka ančoviček
2 velké nebo 3 menší stroužky česneku
1 lžička sušených chilli vloček
300 g krájených rajčat
1 lžíce drobných kaparů
1 rovná lžička sušeného oregana
Sůl
Čerstvě mletý pepř
Hrstka černých oliv
200 g špaget
Petrželka na posypání
Postup
- V hrnci rozehřejte olivový olej. Ančovičky a česnek nasekejte najemno, vsypte společně s chilli do hrnce a na mírném stupni míchejte asi půl minuty, maximálně minutu.
- Do hrnce přidejte krájená rajčata, kapary, oregano, osolte a opepřete. Promíchejte a přiklopte. Vařte na mírnějším až středním stupni asi 15 minut.
- Nakonec do omáčky vmíchejte olivy nakrájené na plátky a krátce vařte. Odstavte z plotny.
- Špagety uvařte v osolené vodě. Sceďte a smíchejte s omáčkou.
- Špagety naservírujte na talíře. Posypejte nakrájenou petrželkou a podávejte.