Domů » Wrapy s tofu v arašídové marinádě
wrapy s tofu v arašídové marinádě

Wrapy s tofu v arašídové marinádě

Byly doby, kdy wrapy s různými náplněmi u mě vedly v žebříčku top jídel. Záliba v plněných tortillách a různých kapsách u mě zůstává pořád, i když si je nepřipravuji tak často. Tento wrap s tofu v arašídové marinádě je jedním z těch, který bych ale klidně mohla jíst co týden.

Tenhle týden si dával hodně na čas, než se mi podařilo jej vypublikovat. To je pořád práce, práce a tady to stojí. A když je práce a práce, často dojde i na jednoduché recepty, jako jsou tortilly a wrapy. Ano, je fakt, že když je hodně málo času, asi si nebudete dávat péct tofu a pak teprve chystat wrapy. Ale pokud máte špetičku toho času navíc a zvládnete obětovat přípravě pár minut navíc, určitě se vám to vyplatí 🙂 Tím chci říct, že recept stojí za to ozkoušet.

Mimochodem tofu můžete naopak konzumovat i jinak, než zabalené v tortille. Tortillu nahraďte nějakou dobrou přílohou, jako je bramborová kaše či zeleninové pyré, dušená nebo grilovaná zelenina.

Barvy, barvičky

Pokud nemáte doma zrovna zelí, nevadí. Wrapy nebudou tak barevné, ale pokud přidáte trochu více salátu, třeba i ledového, užijete si krásně křupavou náplň i tak. Proč jsem to tak neudělala rovnou? Protože v jídle je ideální mít rozmanitost. Tak, jako má zelenina různé druhy barvy, má i trochu jiné složení a obsahuje odlišné poměry různých vitaminů a minerálů. Proto je dobré to střídat, kombinovat a zkrátka jít napříč tou barevnou paletou, abychom si jídelníček nejen vybarvili, ale tělu dodali množství potřebných živin.

Wrapy s tofu v arašídové marinádě

Ingredience na 4 wrapy:

  • 1 tofu (bez příchutě)

  • Marináda/dip:
  • 2 lžíce arašídového másla

  • 2 lžíce limetkové šťávy

  • 2 lžičky sezamového oleje

  • 1 lžička javorového sirupu

  • 1 lžička sójové omáčky

  • 1 plná lžička červené kari pasty

  • K doplnění na marinádu:
  • ½ lžičky kukuřičného škrobu

  • 2 lžičky olivového oleje

  • K doplnění na dip:
  • 1 lžíce vody

  • Dále potřebujete:
  • 4 tortilly

  • Červené zelí

  • Mrkev

  • Paprika

  • Salát (například římský, může být i ledový nebo baby špenát)

  • Koriandr

Postup

  • Tofu osušte papírovou utěrkou. Prokrojte na dva pláty a pak na 4 podélné pruhy – vzniknout tak 4 dlouhé hranolky.
  • Metlou prošlehejte ingredience na marinádu/dip. Rozdělte na 2 poloviny. Do jedné poloviny vmíchejte škrob a olivový olej. Druhou polovinu nařeďte ještě trochou vody, případně lehce dosolte a dejte stranou.
  • Marinádou (se škrobem) natřete hranolky tofu ze všech stran. Položte na pečicí papír vedle sebe a pečte při 210 °C v režimu horkovzduch cca 15 minut.
  • Zelí a mrkev nakrájejte na nudličky. Papriku nakrájejte na slabší proužky.
  • Tortillu opečte nasucho na pánvi. Po placce rozetřete asi půl lžíce dipu (ne až k okrajům). Doprostřed položte menší list salátu, mrkev, zelí, dva kousky tofu, papriku, zasypejte koriandrem a stočte.