Domů » Houbová sekaná s mungo fazolkami
houbová sekaná s mungo fazolkami

Houbová sekaná s mungo fazolkami

Houbová sekaná s mungo fazolkami mě baví proto, že se dá jíst stejně tak teplá, jako studená. A za studena mi snad možná chutná o kapánek víc.

Možná to je dané tím, že jsem si jí vařila, když sluníčko jelo na maximum a léto vybízelo ke konzumaci studených a osvěžujících jídel. Takže jsem si k sekané dělala salátky a užívala si výživné jídlo, které mě příjemně zasytilo, ale neuzemnilo.

Bohužel proto, že slunko jelo na maximum a deště zase na delší dobu ustaly, pozastavila se houbařská sezóna a užili jsme si jí asi tak týden. Doufám, že zase houby začnou brzy růst, abyste si tuhle sekanou i další houbové recepty mohly vyzkoušet.

Houbová sekaná s mungo fazolkami

Ingredience na 4 porce:

  • 200 g mungo fazolek

  • 300 g čerstvých hub – směs

  • 1 cibule

  • 1 lžíce oleje

  • 2 vejce

  • 1 lžička nakrájeného tymiánu

  • ½ lžičky nakrájeného rozmarýnu

  • ½ lžičky mletého kmínu

  • 1 – 2 stroužky česneku

  • Sůl

  • Pepř

  • 60 g jemných ovesných vloček

  • Hrstka chia semínek

  • Můžete přidat i další semínka podle chuti

  • Je-li to potřeba, špaldová mouka na zahuštění

Postup

  • Mungo fazolky dejte ideálně předem namočit, alespoň na dvě hodiny. Poté vodu vyměňte a uvařte doměkka. Bude to trvat asi 40 minut. Fazolky začnou trochu praskat – v tu chvíli je nejvyšší čas je vypnout a scedit. V cedníku nechte okapat a chladnout alespoň půl hodiny, ideálně hodinu.
  • Cibuli nakrájejte nadrobno. V pánvi rozehřejte olej a cibuli nechte zesklovatět.
  • Houby nakrájejte na slabší plátky. Vsypte k cibuli, osolte a za občasného míchání opékejte na středním stupni 10 minut. Také nechte chladnout, aby nebyly příliš horké.
  • Mungo i houby společně rozsekejte v robotu – ideálně ne na úplnou kaši, ale na takovou kaši s hrubší strukturou. Přendejte do mísy.
  • Přidejte vejce, bylinky, najemno nakrájený nebo prolisovaný česnek, kmín, sůl a pepř. Přidejte také chia semínka a dobře promíchejte. Nechte 30 minut odležet.
  • Ze směsi vytvarujte na plechu vyloženém pečicím papírem šišku. Ruce si potřete olejem a povrch uhlaďte. Pečte při 200 °C 50 – 55 minut.
  • Po upečení nechte asi 5 – 10 minut odstát, poté krájejte.

Mohlo by se vám líbit