Dýňová omáčka na těstoviny nebo na noky by měla být podle mě pěkně pikantní, protože sama o sobě je dýně poměrně univerzální a předurčená k tomu, dodat jí ráz dle svého – dokáže hrát ve sladkých i slaných receptech a nepřestává nás bavit možnostmi, které náš jídelníček dělají pestřejší, chutnější a zajímavější.
Špagety s dýňovou omáčkou jsem dělala už kdysi a nejednou, ale něco jim chybělo. Takový ten náboj a šmrnc – šmrnc, který jim dodal pepř – používáme doma kampotský – a chilli. Chce to prostě grády, jinak budou těstoviny chutnat jako mdlé jídlo z obří závodní jídelny. Díky smetaně, kterou můžete použít třeba i kokosovou, jsou špagety krásně jemné, lahodné…a do toho bum! Ten kontrast pikantního elementu – přesně to je ono! Nebojte se proto přidat pepř a chilli vločky na talíři, resp. jejich množství, dolaďte podle chuti.
Omáčku si můžete připravit předem, ačkoliv to vzhledem k její “náročnosti” není potřeba. Co ale určitě dělejte až na poslední chvíli, je fáze, kdy těstoviny mícháte právě s omáčkou. Rovnou je z pánve servírujte a pusťte se do nich. Omáčka má tendenci se do těstovin celkem rychle vsakovat a houstnout, proto to není jídlo vhodné na dva dny do lednice.
Dýňové pyré
Do těstovin používám dýňové pyré – pyré, které mám uložené v lednici na “kratší spotřebu” – tj. týden – max. týden a půl, a pro delší dobu spotřeby může čekat v mrazáku, například ve formičkách na led. Dýňové pyré využijete nejen do ovesné kaše, ale jde například o základ na pumpkin spice latte, získáte z něj tuhle skvělou omáčku na těstoviny, originální přísadu do ovesné kaše, anebo jej využijete do pečení sladkých moučníků. Na 100 % doporučuji připravovat z dýně hokkaido, která vyniká bohatou chutí. Navíc její slupka po upečení pěkně změkne, proto není potřeba dýni loupat.
Poznámka navíc: Stává se, že dužina obsahuje více či méně vody. Pokud by byla dýně méně vodnatá, do pokrmů, kam pyré použijete, můžete přidat malinko vody na zředění.
JAK PŘIPRAVIT DÝŇOVÉ PYRÉ
- Dýni hokkaido umyjte a osušte.
- Překrojte napůl a vydlabejte pomocí lžíce. Pak odřízněte stopky.
- Obě “polokoule” ještě znovu překrojte a na plechu vyloženém pečicím papírem opět spojte – získáte tak dvě “polokoule”.
- Pečte při 190 °C 45 – 50 minut.
- Upečenou dýni přendejte do mísy a nechte chvíli chladnout.
- Rozmixujte tyčovým mixérem.
- Pyré přes cedník propasírujte do čisté mísy.
- Přendejte do skleniček a uzavřete. V lednici vydrží týden až 10 dní, v mrazáku déle.
Špagety s dýňovou omáčkou


Ingredience na 2 porce:
Omáčka:
- 250 g dýňového pyré
- 1 větší stroužek česneku
- 1 plná lžička rajského protlaku
- 1 rovná lžička tymiánu
- špetka kajenského pepře
- Čerstvě mletý pepř, ideálně kampotský
- Sůl
- 50 ml smetany ke šlehání (může být i kokosová alternativa – husté kokosové mléko)
Dále potřebujete:
- 200 g špaget
- Hrstka piniových semínek
- Olej
- Čerstvá šalvěj
- 1 šalotka
- Chilli vločky
Postup:
- Dýňové pyré, prolisovaný česnek, protlak, tymián, kajenský pepř, větší špetku černého pepře a smetanu rozmixujte dohladka.
- Dejte vařit špagety do osolené vody. Před scezením odeberte z hrnce hrnek vody.
- Piniová semínka nasucho opečte na pánvi.
- V čisté pánvi rozehřejte 2 lžíce oleje a šalvějové lístky na středním stupni opékejte dokřupava. Pozor, abyste je nespálili.
- Ve velké pánvi rozehřejte lžíci oleje. Šalotku nakrájejte nadrobno a opékejte dozlatova. Přilijte omáčku, trochu vody z těstovin a chvíli míchejte.
- Do pánve přidejte špagety a míchejte s omáčkou. Podle potřeby přilévejte vodu z těstovin. Když se těstoviny obalí krémovou omáčkou, rozdělte na talíře. Posypejte piniovými semínky, chilli vločkami a ozdobte křupavými šalvějovými lístky.
