Domů » Avokádový pudink s kávou
avokádový pudink

Avokádový pudink s kávou

Když máte chuť na lahodný čokoládový pudink, který je navíc zdravý, rozuměj “výživný”, bude tento recept na avokádový pudink s kávou to pravé pro vás. Příprava je rychlá a zapráší se po něm stejně tak.

Zdravý pudink – živiny z kvalitních zdrojů

Pojďme si to “zdravý” trochu objasnit. Zdravé je podle mě to, co je pro tělo přirozené – ne úplně low carb, ani low fat, ani gluten free nebo veganské. Zkrátka je to jídlo, které nám dala příroda, nebo které člověk co nejméně upravil (příklad: mléko – jogurt). Zdravým pudinkem mám na mysli pudink připravený z těchto ingrediencí, který našemu tělu prospívá díky “živinám z kvalitních zdrojů”.

To, že je pudink zdravý, neznamená, že ho můžeme sníst celý sami den co den a neprojeví se to na naší váze. Jasně, přibírání ovlivňují i jiné faktory a to, jaký objem sníte za celý den…Takže pokud by avokádový pudink byl jediné jídlo vašeho dne (blbost 🙂 ) tak se to neprojeví, to dá rozum. Myslím tím, že kdybyste si ho dávali s pocitem, že je zdravý, a tak neposkytuje kalorickou vydatnost, která by stála za povšimnutí, budete se mýlit. Prostě je to dezert. A proto je potřeba s pudinkem jako s dezertem nakládat. Avokádový pudink je stejně vydatný jako dezert. Nicméně jeho přidaná hodnota tkví právě v kvalitních potravinách – zdraví prospěšných, které jsou kvalitním zdrojem živin.

avokádový pudink

Z čeho je pudink

Základem tohoto pudinku je avokádo, které díky svému obsahu tuku dodá pudinku krásně lahodnou chuť i jemnou texturu. Jak se říká “tuk je nositelem chuti” 🙂 V souvislosti s tím zmíním i použité lískooříškové máslo. Je také zdrojem tuků a do chuti vnáší nádhernou oříškovou příchuť i vůni, která s kávou i kakaem krásně ladí. Krom toho se podílí na krémovité konzistenci pudinku. Můžete jej případně nahradit mandlovým nebo kešu máslem.

Další důležitou ingrediencí je banán. Banán pudink osladí a podporuje krémovitost pudinku. Mimochodem obsahuje vysoké množství draslíku (i dalších minerálů a vitaminů), který například pomáhá regeneraci svalů. Velice vysoké množství draslíku však obsahuje i avokádo. Napadá mě, že pudink je tak nezbytnou součástí jídelníčku sportovců 🙂 Nejen, že si pochutnáte, ale dodá vám potřebné makro i mikroživiny.

Bohatou čokoládovou chuť vytváří spojení avokáda, banánu a kakaa. Použila jsem raw – nepražené kakao, které nebylo pražením zbaveno řady vitaminů a minerálních látek. Maximálně tak potěší vaši nervovou soustavu 🙂

Pro dochucení jsem zvolila kávový extrakt ze Svět plodů. Je univerzální – použijete ho i do řady jiných dezertů, nebo třeba do marinády na maso. Pokud byste chtěli použít čerstvé espresso, uvařte si ristretto a při ředění rýžovým mlékem ho přilijte malinko méně.

Recept vznikl ve spolupráci se Svět plodů. To už jste si asi všimli 🙂 Až tam budete nakupovat ingredience na tento nebo jiné recepty, doporučuji přidat drcené kakaové boby, kterými ještě můžete pudink posypat. Krásně zakřupou a vaše smysly zažijí hotové nebe.

Avokádový pudink s kávou

Detaily receptu

Množství

2 porce

Doba přípravy

15 minut

Bez

LEPKU

Vhodné i pro

VEGANY

Ingredience

  • 1 větší zralé avokádo (150 – 170 g dužiny)

  • 1 větší zralý banán (120 – 130 g)

  • 2 lžíce raw kakaa

  • 1,5 lžíce lískooříškového másla

  • 2 – 3 lžíce rýžového mléka

  • 1 lžička kávového extraktu (nebo ristretto)

Postup

  • Do mixéru vložte avokádo, na kousky nalámaný banán, kakao, oříškové máslo, rýžové mléko a kávový extrakt nebo kávu. Lískooříškové máslo můžete nahradit například mandlovým. Ingredience rozmixujte na hladký krém.
  • Pudink naservírujte do skleniček. Ozdobte nasekanými lískovými oříšky nebo mandlemi a čokoládou, borůvkami nebo jiným drobným ovocem.