Domů » Batátové noky s mákem a ricottou
batátové noky s mákem a ricottou

Batátové noky s mákem a ricottou

Co udělá ze skvělých batátových noků ty nejlepší batátové noky ever?! Jsou to dvě věci.

Tak jednak se hodí podávat je s ricottou, která vyváží jejich nasládlost. Je tak lahodná, že se přímo nabízí vmíchat jí i do těsta na noky. A co ještě v těstě nesmí chybět? Mák! Jak jemně křupne mezi zuby! Ach! To pak nevíte, co víc obdivovat 😀 A vůbec, co vám budu vyprávět 🙂 Musíte tyhle noky se šalvějí, sušenými rajčaty a cuketou ochutnat sami. Žádná velká věda to není, a přitom na ně budete dlouho vzpomínat.⁠

Hned na začátek jste získali vhled do mých intenzivních niterných pocitů z tohoto na první pohled “obyčejného” jídla. Věřím, že mi věříte, že jsem z jídla fakt nadšená 🙂 Baví mě i ta jednoduchost. Batáty jen uvaříte, rozmixujete a promícháte s dalšími ingrediencemi, z válečků odkrájíte noky a šup s nimi do hrnce. Vařené šup na pánev, z pánve šup na talíř. Takové recepty mě prostě baví 🙂

Noky jako příloha

Batátové noky můžete podávat takto samostatně, ale zároveň mohou být i zajímavou přílohou některých jídel. Napadá mě třeba tofu obalované v semínkách s nějakým lahodným dipem, kuřecí nudličky s estragonovou omáčkou, kuřecí steak s arašídovou omáčkou.. Ideální bude spojení s něčím lahodným a osvěžujícím, jako je ricotta, anebo podávání s kyselým komponentem, který vyváží nasládlost batátů.

Recept vznikl ve spolupráci s ETA.

Batátové noky s mákem a ricottou

Ingredience na 2 – 4 porce:

  • Batátové noky:
  • 400 – 420 g batátu (oloupaného) – 1 velký kus

  • 1 větší vejce

  • 50 g ricotty

  • 250 g mouky (1:1 světlá a celozrnná)

  • 20 g máku – 1 lžíce

  • Sůl

  • K dohotovení:
  • 1 lžíce ghí

  • Hrst šalvějových lístků

  • 5 sušených rajčat v oleji

  • 1 větší stroužek česneku

  • 1 menší cuketa

  • Olivový olej

  • Sůl

  • Čerstvě mletý pepř

  • Případně vločky chilli

Ingredience na 3 – 4 porce:

Postup

  • Batáty nakrájejte na menší kusy a v osolené vodě uvařte doměkka. Slijte a nechte vychladnout.
  • Batáty rozmixujte spolu s vejcem a ricottou na jemné pyré. Do pyré vmíchejte mouku (můžete použít světlou nebo celozrnnou pšeničnou či špaldovou), mák a špetku soli. Vznikne těsto polotuhé konzistence.
  • Dejte si vařit vodu ve větším hrnci. Pracovní plochu dobře pomoučete a z těsta vyvalujte dlouhé válečky o průměru 2 – 2,5 cm. Plochu mějte pořád pomoučenou, aby se těsto nepřichytávalo. Válečky z těsta mohou být klidně obalené moukou. Tak zajistíte, že se k podložce nepřichytí ani při krájení.
  • Z válečků odkrajujte nožem nebo kartou kousky dlouhé asi 1,5 – 2 cm. Nočky opatrně podebírejte a vkládejte do vroucí osolené vody. Vařte ideálně na dvakrát. Při vkládání do hrnce ochlazují vodu uvnitř, takže by se mohlo stát, že než se varem stačí zafixovat, pomačkaly by se. Poté, co se začne voda zase pěkně vařit, počkejte asi půl minuty a pak opatrně vařečkou promíchejte, aby se noky, které se případně přilepily na dno, odlepily. Noky vařte 3 – 4 minuty. Poté vyndejte děrovanou naběračkou na talíř, případně slijte do cedníku, nechte okapat a pak rozprostřete na talíř.
  • Cuketu nakrájejte na půlcentimetrové plátky. Na pánvi potřené olivovým olejem opékejte dozlatova z obou stran. Osolte a opepřete.
  • V čisté pánvi rozehřejte ghí. Vložte do pánve lístky šalvěje a pozvolna opékejte asi minutu až dvě. Namísto promíchávání vařečkou spíše prokružte pánví, aby se obalily přepuštěným máslem a rovnoměrně se opekly. Lístky budou krásně křupavé. Dejte pozor, aby nezačaly hnědnou a nespálily se.
  • K šalvěji přidejte nadrobno nakrájená sušená rajčata a najemno pokrájený česnek. Pánví prohoďte a po minutě přidejte noky. Opékejte další minutu, přičemž noky obracejte prohazováním na pánvi. Tak se nejlépe na pánvi otočí a neporušíte tím lístky šalvěje.
  • Noky podávejte s ricottou a opečenou cuketou. Můžete lehce posypat chilli vločkami. Dodají jídlu příjemnou pikantnost.