Domů » Banánové lívance
banánové lívance

Banánové lívance

Lívanců se dá připravit na tisíc variant. Banánové lívance jsou jedny z těch nejoblíbenějších a dají se stejně tak připravit na řadu způsobů.

A tyhle jsou navíc v dinosauřím stylu. Mám pocit, že my všichni i naše děti a děti kolem nás si prošly obdobím dinosaurů. Tedy jejich obdivování. Někdo to bere vědecky, někomu imponuje síla a velikost, někomu se prostě líbí, někoho fascinují z jiných důvodů. Nicméně dinosauři přežívají všechny módní trendy i pohádkové postavičky. Proto věřím, že dinosauří lívance budou pro vaše děti ještě přitažlivější, než kdyby byly “nudné” – kulaté.

Chyba v receptu, nevadí!

Když jsem lívance dosmažila a ochutnala, říkala jsem si, že se fakt povedly. Přežvykuju kousek toho lahodného lívance a dívám se na papír, kam jsem si recept poznamenala, a co nevidím? Vajíčko? Kde je vajíčko? Nedala jsem tam vajíčko přece!

A vadí to něčemu? Vlastně ne. 🙂 Jsem zvyklá dávat do lívanců vždycky vejce, ale tentokrát jsem nějak zapomněla. Každopádně, jak se zjistilo, to ničemu nevadilo. Pokud ale chcete zvýšit biologickou hodnotu pokrmu, vejce tam přidejte a přidejte ještě trošku mouky.

Recept jsem připravila ve spolupráci se Svět plodů.

Banánové lívance

Detaily receptu

Množství

12 lívanců

Doba přípravy

20 minut

Doba smažení

20 minut

Ingredience

  • 1 menší banán (910 – 100 g)

  • 2 lžíce bílého jogurtu (70 g)

  • ½ hrnku vody nebo mléka (120 – 130 ml)

  • 1 lžíce čekankového sirupu (10 g)

  • ½ hrnku jemných ovesných vloček (70 g)

  • ¼ – 1/3 hrnku celozrnné špaldové mouky hladké (60 g)

  • ½ lžičky kypřicího prášku do pečiva

  • Špetka soli

  • Kokosový olej na smažení

  • Do těsta můžete přidat i vejce (pro zvýšení biologické hodnoty). Pokud tak učiníte, zvyšte množství mouky cca o 2 lžíce.

Postup

  • Banán s jogurtem, vodou nebo mlékem a s čekankovým sirupem rozmixujte dohladka.
  • Promíchejte s ovesnými vločkami, moukou, kypřicím práškem a malou špetkou soli.
  • Rozpálenou pánev potřete kokosovým olejem. Lžící nanášejte těsto na pánev a tvarujte oválné lívance. Pozvolna smažte dozlatova z obou stran.
  • Ke zdobení použijte různé druhy čerstvého i sušeného ovoce, čokoládové pecky, jogurt, oříšky, oříšková másla atd.
  • Na dinosaury byl použitý červený rybíz, borůvky wild, čokopecky – hořké slazené xylitolem, pistáciové a lískooříškové máslo ze Svět plodů.