Banánový chlebíček řada z nás peče doma, řada z nás na to má svůj recept, řada z nás si ho dá jen tak k čaji a řada z nás si ho potře třeba džemem nebo oříškovým máslem. A řada z nás určitě ráda zkouší nové recepty. Tento za zkoušku stojí – jemná textura, lahodná chuť podmáslí, příjemná chuť kokosu, lehká nasládlost díky medu... Co myslíte? Zní to dost přesvědčivé?
Pokud ano, dočetli jste se až sem 🙂 Za to vám moc děkuju a slibuju, že nebudete litovat 🙂 Tedy alespoň nám doma chlebíček chutnal. V receptu vás možná zarazí ovesné otruby a řeknete si: „Proč?“ Jednak šlo o inspiraci ze strany Probio, která do sortimentu zařadila nové druhy otrub. Jednak jde ale o záměr dodat chlebíčku vlákninu, kterou ubírá světlá mouka. Ta je totiž o vlákninu ochuzená kvůli obroušení obilky, ale díky světlé mouce je chlebíček zkrátka jemnější. To vysvětluje možná vaší další otázku: „Proč není v receptu celozrnná mouka?“ Právě proto, abych vyzdvihla jemnost a lahodnou chuť, kterou chlebíčku dodalo podmáslí.
Toto je starší recept převzatý z mého blogu Vařeniště.cz
Publikován: 26. 3. 2020
Proč otruby?
To je možná další otázka, která se vám hodí v hlavě. Fakt je musíte do receptu dávat? No, tak nemusíte, můžete použít ještě trochu mouky a ovesných vloček, ale otruby jsou super surovina, která právě dokáže vyvážit obsah vlákniny v pečivu, které si tak může zachovat jemnost a doplní i další pokrmy – kaše, muffiny, slané pečivo… Příznivci zdravé stravy je určitě upotřebí.
Detaily receptu
1 chlebíčková forma<br>cca 25 cm
15 minut
50 – 60 minut
Ingredience
2 zralé banány – celkem asi 240 g
2 vejce
1 hrnek podmáslí – asi 300 g
50 g kokosového tuku
60 g medu
50 g strouhaného kokosu
100 g ovesných otrub
130 g polohrubé špaldové mouky
Postup
- V míse rozmačkejte vidličkou banány na kaši.
- Přidejte vejce podmáslí, rozpuštěný kokosový tuk, tekutý med a prošlehejte. Nasypejte do mísy ovesné vločky, kokos, otruby, polohrubou mouku a kypřicí prášek a důkladně promíchejte.
- Přendejte těsto do chlebíčkové formy vyložené pečicím papírem. Banán podélně rozkrojte a řeznou hranou vzhůru položte na povrch chlebíčku.
- Vložte do trouby vyhřáté na 180 °C (horkovzduch) a pečte hodinu.