Domů » Makový cheesecake se švestkami
cheesecake

Makový cheesecake se švestkami

Mohla bych začít článek slovy o zdraví prospěšném máku, který obsahuje spooustu vápníku. Což by v případě tohoto receptu, kde je spousta vápníkem nabitého tvarohu, bylo úplně zbytečné. Radši bych vyzdvihla jeho úžasnou chuť, která vynikne i v docela malém množství. Ale popravdě, kolik máku je moc? My milovníci máku budeme tvrdit, že máku není nikdy dost.

makový cheesecake

Nebudu vám tvrdit, že jde o zdravý recept, pakliže se vyhýbáte cukru. Ale jestliže hledáte vynikající alternativu dezertu, která nebude strašákem vašeho vyváženého jídelníčku, zkuste právě tuhle delikatesu, která je oproti klasickému cheesecake přece jen ve své kalorické podstatě poněkud úspornější. Recept jsem připravila ve spolupráci s PROBIO, což je můj partner už nějaký ten pátek. Za tuto spolupráci jsem opravdu moc ráda, protože nás provazuje koncept zdravého životního stylu. Spolu se snažíme předávat inspiraci s cílem podpořit ty, co se rozhodli pečovat o své zdraví přirozenou cestou. Proto i v případě sladkých derezrtů se snažíme držet linii střídmosti a snažit se připravit zdravější alternativu.

Toto je starší recept převzatý z mého blogu Vařeniště.cz
Publikován:
14. 11. 2019

Když jsem se pouštěla do pečení, nedocvaklo mi, že si papírovým vyložením korpusu i po stranách zadělám na menší estetický průšvih. Totiž, když bych pekla cheesecake ve vymazané formě, nestalo by se mi, že se okraje sestoupí, protože by celá náplň ulpěla na stěnách. Jenže jsem si nechtěla koledovat o zádrhel, kdy se dort připeče ke stěnám hodně. Je to něco za něco 🙂 Jestli vám vadí zkosené hrany, vymažte formu máslem.

Na chuti se spadlé hrany nepodepsaly. Recept testovala celá rodina a palce směřovaly jednoznačně vzhůru. Mák u nás mají rádi všichni a tvarohové dezerty jakbysmet. K tomu ještě to podzimní ladění chutí… No zkrátka zkuste recept vyzkoušet sami. Budu ráda, když mi předvedete i svoje variace na podzimní cheesecake. Inspirace totiž není nikdy dost! 🙂

makový cheesecake

Detaily receptu

Množství

dortová forma <br>cca 22 cm

Doba přípravy

30 minut

Doba pečení

60 minut

Ingredience

Postup

  • Připravte si dortovou formu, vyložte ji důkladně pečicím papírem. Já dávám papír na dno i po stranách, ale pokud jste zvyklí stěny formy vymazávat, vymažte máslem. Při pečení s papírem se vám může tak jako mě stát, že hrany spadnou dovnitř a nebudou rovnoměrně kolmé, ale nalomené. Což na chuti nic nemění, ale na oko to vadit může 🙂
  • Ze surovin na korpus zpracujte těsto, které bude připomínat vlhkou drobenku. Těsto neumačkávejte do koupe, spíše prsty promačkávejte a prokypřujte. Vsypte do formy a rovnoměrně rozprostřete. Prsty nebo skleničkou umačkejte do rovnoměrné vrstvy.
  • Korpus vložte do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte 10 minut. Poté vyndejte z trouby a zalijte směsí na náplň.
  • Náplň připravíte jednoduše tak, že prošleháte vejce s cukrem, mascarpone, tvarohem a mákem. Nalijte na korpus a vložte do trouby, kterou jste ztlumili na 160 °C. Asi po 20 minutách ztlumte na 150 °C a pečte dalších 30 – 40 minut, dokud se nepřestane náplň uprostřed vlnit.
  • Nechte zchladnout.
  • Potřete zakysanou smetanou a poprašte skořicí. Zdobte švestkami. Z nálevu můžete připravit i sirup na zalití, když do tekutiny přidáte trochu cukru a svaříte na pánvi do husta.
  • Posypejte ořechy a nastrouhanou čokoládou.