Domů » Batátová bábovka bez cukru
batátová bábovka bez cukru

Batátová bábovka bez cukru

Batátová bábovka bez cukru je díky sladkým bramborám krásně vláčná a spolu s banány jí dodávají přirozeně sladkou chuť. Takže už nepotřebuje žádný přidaný cukr!

Batátová bábovka bez cukru je jeden z těch dezertů, o kterém se dá fakt říct, že je zdravý a tělu prospěje… Že je zkrátka plnohodnotným, výživným jídlem, které si můžete vychutnat ke snídani anebo jako svačinu – prostě ke kafi nebo k čaji. Noo a nebo když budete mít chuť 🙂

A to věřím, že právě na tuhle bábovku chuť mít budete. Když jsem jí doma pekla, ani jsem jí Honzovi nevnucovala – zdravá bábovka – celozrnná – bez cukru – z batátů – to bych si prostě nedovolila. Ale ejhle, jemu hrozně chutnala. Sám od sebe si ukrajoval a ještě nějakou dobu potom, co se snědla, jsem slyšela, že bych jí mohla zase upéct.

Upeču jí ráda.. a upeču jí do jedné z těch krásných forem z Denis Henry. Vlastně je tohle úplně první bábovka, kterou jsem do ní zkoušela. Bála jsem se, jak bábovka (ne)vyklouzne ze zakroucené formy. Má poměrně ostré tvary… No vyklouzla ještě dřív, než jsem ji úplně překlopila vhůru. Nedám na ní dopustit. Totiž na ně – po první zkušenosti s formou Heritage jsem si musela pořídit i Anniversary. A moožná si na Denis Henry ještě jednu objednám 😀

Jak chutná?

Jak jsem zmínila v úvodu, bábovka je krásně vláčná, mokrá. Má jemnou texturu a dělikátní chuť. Je jemně nasládlá. Díky celozrnné mouce obsahuje dost vlákniny. Pro někoho je tím pádem i jeden kousek sytící. Tím pádem zažene chutě na sladké i menší hlad.

Na pečení používám špaldovou celozrnnou mouku od Probio, a to už několik let. Je totiž krásně jemná, lehká a kyprá. Zkoušela jsem v průběhu té doby, co peču z této špaldovky, vyzkoušet i nějaké další, ale žádná mě nepotěšila svými vlastnostmi tak, jako tahle.

Batátová bábovka bez cukru

Ingredience

  • 1 středně velký batát – 300 g

  • 2 zralé banány – celkem 240 – 250 g

  • 70 g kokosového oleje

  • 2 vejce

  • 100 ml mléka

  • 270 g hladké celozrnné špaldové mouky (používám od Probio, protože je krásně jemná)

  • 1 kypřicí prášek do pečiva

  • máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy

Postup

  • Oloupaný batát nakrájejte na menší kusy a uvařte doměkka. Sceďte a nechte chvíli zchladnout.
  • Batátu rozmixujte s banány. Do vlažné směsi vmíchejte kokosový tuk. Pěkně se rozpustí. Poté zašlehejte vejce s mlékem a nakonec mouku s kypřicím práškem do pečiva.
  • Těstem naplňte máslem vymazanou a hrubou moukou vysypanou formu na bábovku. Pečte při 180 °C 45 minut.
  • Nechte trochu zchladnout a poté překlopte na talíř.

Chtěla bych poděkovat Probio za skvělý nápad bábovku tohoto typu připravit! U nás doma je jedna z nejoblíbenějších.