Domů » Buchty s tvarohem
buchhty s tvarohem

Buchty s tvarohem

Počasí, že by ani psa ven nevyhnal a můj Honzík musel do práce. A ještě navíc o víkendu. Že mu upeču buchty jsem měla v plánu tak jako tak, ale že přitáhnout dešťové mraky, které jeho radost ještě stokrát znásobí, jsem nešekala. A jaké jsem mu upekla? Tvarohové! Ty má totiž nejradši 🙂

tvarohové buchty

Ani jsem nečekala, že se na Instáči strhne tolik ovací na něco tak „obyčejného, jako jsou buchty, a budete si přát recept. Moc mě to potěšilo a vzhledem k tomu, že sama hodnotím buchty jako nejpovedenější ze všech, které jsem kdy pekla, vrhla jsem rychle na papír gramáže, které jsem dneska vyzkoušela. Do ruky jsem vzala foťák a radostně zasedla k noťasu, abych vám tu radost oplatila…

Jak ukázala předpověď počasí, čeká nás ještě několik deštivých dnů, kdy recept vy i vaši nejbližší uvítají. S velkou pravděpodobností se podle mě kdokoliv, kdo se k vám vrátí domů, zaraduje už při prvním vděchnutí sladké vůně linoucí se z kuchyně.. A pak se s velkou vděčností vrhne na vláčné buchty. Tomu se říká teplo domova 🙂

Když jsem mazala „vylepšovadlem“ buchty právě vyndané z trouby, pohlédla jsem z okna a všimla si zesilujícího deště… „Kdypak se nám asi vrátí?“ pronesla jsem směrem k rostoucímu bříšku, kde roste náš malinký poklad. A netrvalo dlouho, otevřely se dvěře a náš taťka se šťastně vracel domů za námi. O to štastnější byl, když uviděl pekáč teplých buchet. Bez váhání se nejdřív vrhnul po mně, aby mě obejmul, a pak si do každé ruky nabral jednu buchtu. Byly sice ještě horké, ale to nadšení… 🙂

Jak jsem psala, připravila jsem buchty s tvarohovou náplní. Častým problémem při plnění těsta tvarohem je, že je náplň buď příliš řídká, anebo v případě tvarohu z pozlátka moc tuhá. Zjistila jsem, že perfektní pro přípravu tvarohové náplně je farmářský tvaroh z vaničky, který má polotuhou konzistenci – není ani měkký, ani moc hrubý a suchý. Prostě tak akorát, takže buchtu pohodlně naplníte bez toho, aniž by vám náplň vytékala a zůstane jí v buchtě dost. Z uvedeného množství jsem naplnila 16 buchet a do zbylých dvou jsem dala povidla. Vzhledem k tomu, že jsem nesla pár kousků k našim ke kávičce, byl za povidlové buchty moc rád táta.

Že se recept opravdu povedl, svědčí reference všech ochutnávačů – i mého mlsného Honzíka. Tím spíš jsem přesvědčená, že vám recept musím zprostředkovat a budu doufat, že si ho také oblíbíte. Budete také plnit tvarohem, nebo dáváte přednost jinému druhu náplně?

tvarohové buchty

Detaily receptu

Množství

cca 18 kousků

Doba přípravy

40 minut

Doba pečení

orientačně 30 minut

Ingredience

  • Těsto:
  • 20 g droždí

  • 150 – 160 ml mléka

  • 320 g hladké mouky + lžíce na kvásek

  • 50 g krupicového cukru + lžíce na kvásek a trochu na potření

  • špetka muškátového oříšku

  • 1 – 2 lžíce tuzemáku + na potření

  • špetka soli

  • 60 g másla + na pomazání

  • 2 žloutky

  • Náplň:
  • 250 g tvarohu, nejlépe farmářského – má tužší konzistenci

  • 1 žloutek

  • 1 vanilkový cukr

  • asi 1 lžíce moučkového cukru

  • Na potření po upečení:
  • 1 lžíce tuzemáku

  • 1 lžička cukru

  • 1 lžíce horké vody

Postup

  • Do mističky rozdrobte droždí. Dejte ohřát mléko, aby bylo teplé, ale ne horké. K droždí přisypejte lžíci cukru a promíchejte. Zalijte trochou teplého mléka, přidejte lžíci mouky a promíchejte vidličkou. Zakryjte utěrkou a nechte 15 minut odpočívat.
  • Do zbylého mléka hoďte na malé kousky pokrájené máslo, aby se rozehřálo.
  • V míse promíchejte mouku s cukrem, muškátovým oříškem, tuzemákem a špetkou soli.
  • Do mísy přidejte kvásek.
  • V mléce s máslem rozšlehejte 2 žloutky a přidejte do mísy. Vypracujte těsto. Překryjte utěrkou a nechte hodinu kynout. Během kynutí propracujte.
  • Z tvarohu, žloutku a cukru umíchejte náplň.
  • Těsto rozkrájejte na cca 18 kousků. Na pomoučeném vále roztahejte na placku a doprostřed dejte náplň. Okraje stáhněte k sobě a umačkejte. Naplňte všechny buchty a nechte 5 – 10 minut kynout. Rozpusťte si mezitím máslo.
  • Každou buchtu důkladně potřete máslem a vyskládejte do pekáčku. Vložte do trouby vyhřáté na 190°C (horkovzduch) a pečte dozlatova. Troubu ztlumte na 170°C a ještě několik minut dopékejte.
  • V mističce smíchejte asi lžíci tuzemáku se lžičkou cukru a lžící horké vody. Rozmíchejte, dokud se cukr nerozpustí. Buchty po vyndání z trouby lehce potřete.