Domů » Mechový dort
mechový dort

Mechový dort

Proč se tomuto typu dezertu říká “mechový dort” je evidentní už na první pohled. Dort opravdu vypadá, že je pokrytý mechem. Onou mechovou pokrývkou ale není nic jiného, než rozdrobený kus korpusu. Krásně zelenou barvou tedy dort oplývá skrz naskrz, a to díky zelenkavému špenátu.

Do chuti dortu se špenátová chuť nijak nepropíše. Tedy ne nijak negativně. Pokud navíc dort ochutíte citronovou kůrou, ucítíte právě tuto svěží a kořenitou chuť zároveň. Do krému se proto hodí přidat máta, která citrusovou chuť báječně doplní.

Dort můžete ozdobit podle svých preferencí – ovocem, živými květinami nebo jinými ozdobami. Rozhodně se dá krásně stylizovat do jarní podoby, kdy se všechno kolem nás zelená a kvete. Jsem si ale jistá, že jeho chuť si oblíbíte a rádi si jej dopřejete i jindy po zbytek roku.

Recept jsem vytvořila ve spolupráci s Probio.

Mechový dort

Ingredience na formu o průměru 21 cm:

  • Korpus:
  • 100 g kokosového tuku

  • 120 g baby špenátu

  • 3 vejce

  • 170 g kysaného podmáslí

  • 180 g cukru

  • 350 g hladké špaldové mouky světlé (nebo namíchané s celozrnnou)

  • 1 kypřicí prášek do pečiva

  • Špetka soli

  • Nastrouhaná kůra z 1 citronu (nebo limetky)

  • Náplň:
  • 750 g měkkého polotučného tvarohu

  • Moučkový cukr

  • Citronová nebo limetková šťáva

  • Můžete dochutit mátou

  • Navíc:
  • Tuk a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy

  • Ovoce na ozdobení

Postup

  • Připravte si dortovou formu – dno vyložte pečicím papírem a boky vymažte tukem a vysypejte hrubou moukou.
  • Kokosový tuk dejte rozehřát a nechte zchladnout.
  • Do mísy vložte špenát, vejce a podmáslí a tyčovým mixérem rozmixujte dohladka.
  • Ve vedlejší míse promíchejte cukr, mouku, kypřicí prášek, špetku soli a nastrouhanou citrusovou kůru. Sypkou směs dobře promíchejte se špenátovou směsí – dobře promíchejte.
  • Těsto nalijte do připravené formy, uhlaďte vařečkou a pečte při 170 °C 45 minut. Nechte vychladnout.
  • Tvaroh oslaďte a ochuťte citrusovou šťávou, případně najemno nasekanou mátou.
  • Korpus vyndejte z formy. Vršek seřízněte a uprostřed prořízněte. Odkrojený vršek najemno rozdrobte. Dort promažte tvarohem, pomažte i povrch a posypejte drobečky.
  • Ozdobte ovocem a uložte do lednice alespoň na 3 hodiny.