Proč se tomuto typu dezertu říká “mechový dort” je evidentní už na první pohled. Dort opravdu vypadá, že je pokrytý mechem. Onou mechovou pokrývkou ale není nic jiného, než rozdrobený kus korpusu. Krásně zelenou barvou tedy dort oplývá skrz naskrz, a to díky zelenkavému špenátu.
Do chuti dortu se špenátová chuť nijak nepropíše. Tedy ne nijak negativně. Pokud navíc dort ochutíte citronovou kůrou, ucítíte právě tuto svěží a kořenitou chuť zároveň. Do krému se proto hodí přidat máta, která citrusovou chuť báječně doplní.
Dort můžete ozdobit podle svých preferencí – ovocem, živými květinami nebo jinými ozdobami. Rozhodně se dá krásně stylizovat do jarní podoby, kdy se všechno kolem nás zelená a kvete. Jsem si ale jistá, že jeho chuť si oblíbíte a rádi si jej dopřejete i jindy po zbytek roku.
Recept jsem vytvořila ve spolupráci s Probio.
Mechový dort
Ingredience na formu o průměru 21 cm:
- Korpus:
100 g kokosového tuku
120 g baby špenátu
3 vejce
170 g kysaného podmáslí
180 g cukru
350 g hladké špaldové mouky světlé (nebo namíchané s celozrnnou)
1 kypřicí prášek do pečiva
Špetka soli
Nastrouhaná kůra z 1 citronu (nebo limetky)
- Náplň:
750 g měkkého polotučného tvarohu
Moučkový cukr
Citronová nebo limetková šťáva
Můžete dochutit mátou
- Navíc:
Tuk a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy
Ovoce na ozdobení
Postup
- Připravte si dortovou formu – dno vyložte pečicím papírem a boky vymažte tukem a vysypejte hrubou moukou.
- Kokosový tuk dejte rozehřát a nechte zchladnout.
- Do mísy vložte špenát, vejce a podmáslí a tyčovým mixérem rozmixujte dohladka.
- Ve vedlejší míse promíchejte cukr, mouku, kypřicí prášek, špetku soli a nastrouhanou citrusovou kůru. Sypkou směs dobře promíchejte se špenátovou směsí – dobře promíchejte.
- Těsto nalijte do připravené formy, uhlaďte vařečkou a pečte při 170 °C 45 minut. Nechte vychladnout.
- Tvaroh oslaďte a ochuťte citrusovou šťávou, případně najemno nasekanou mátou.
- Korpus vyndejte z formy. Vršek seřízněte a uprostřed prořízněte. Odkrojený vršek najemno rozdrobte. Dort promažte tvarohem, pomažte i povrch a posypejte drobečky.
- Ozdobte ovocem a uložte do lednice alespoň na 3 hodiny.