Domů » Celerový krém s rozmarýnem

Celerový krém s rozmarýnem

Tento dokonale jemný a lahodný krém pozvedne nejen váš den, ale i jakékoliv slavnostní menu.
Já jsem si jej oblíbila na první ochutnání a ještě jsem se krému nepřejedla.

Toto je starší recept převzatý z mého blogu Vařeniště.cz
Publikován:
19. 3. 2015

Doba přípravy: 20 minut

Množství: 3 porce

Suroviny:

  • 15g másla (pro veganskou verzi použijeme olej)
  • 40g světlé části pórku
  • 180g oloupaného bulvového celeru
  • 1 stroužek česneku
  • 0,5 l zeleninového vývaru
  • Snítka rozmarýnu (5 větších lístků)
  • 2 lžíce sójové smetany (15-20ml)

Na krutonky: kousek bagety nebo toastového chleba nakrájeného na kostky. Oříšek másla

Na pórkovou slámu: 5 cm dlouhý kousek pórku a olej na smažení

Postup:

  1. Pórek nakrájejte na slabá kolečka. Oloupaný celer pokrájejte na kostky velké asi 2-3cm.
  2. Do hrnce vložte máslo a nechte jej rozpustit. Na másle nebo oleji opékejte pórek, dokud nezačně lehce zlátnout. Přidejte celer a promíchejte.
  3. Oloupaný česnek rozdrťte čepelí nože a vložte do hrnce. Promíchávejte, dokud se nerozvoní a poté zeleninu ihned zalijte vývarem.
  4. Najemno pokrájený rozmarýn přidejte d vařící se zelenině. Lehce osolte a vařte zeleninu doměkka.
  5. Polévku rozmixujte dohladka spolu se smetanou.
  6. Na trošce másla opečte kostičky pečiva dozlatova, aby byly křupavé. V rozpáleném oleji krátce osmažte na tenké proužky nakrájený pórek. Trvá to jen pár sekund. Chceme docílit, aby měl pórek barvu sena, ale aby se neseškvařil.

Tip na servírování:

Krém nalijte na talíř nebo do misky, posypejte krutonky, pórkovou slámou a lehce zakápněte extra panenským olivovým olejem.