Recept na chia pudink je něco tak “složitého” jako recept na caprese, ale přesto jím s chutí doplním zdravé recepty na dezerty, protože ne vždycky do hlavy vstoupí sám nápad. A přitom, když oči zachytí tuhle dobrotu, mozek je možná nepustí dál, protože to bylo přesně to, co hledal, aby se i zbytek těla cítil potěšen 🙂
Emoce, ach ty emoce
Jak se říká: “sejde z očí – sejde z mysli”, tak stejně tak platí: přijde na oči, z mysli neodejde”. Neplatí to jen o jídle, samozřejmě. Ale je fakt, že jídlo v nás vyvolává strašně moc emocí. Jídlo je něco, co nás dokáže ovládnout. Je to hrozně zajímavé. I pokud netrpíte některou z poruch příjmu potravy, tak někdy asi cítíte, že nás jídlo dokíže ovládat a dělá s námi věci, které nekonáme tak úplně z rozumu. Jídlo, ať tedy chceme, nebo ne, neslouží jenom jako nástroj pro přežití. A gurmáni o tom ví své.
Jídlo je tedy dobré nejen vnímat jako zásobu energie, ale krom chuti vnímat i jeho vůně, barvy a prostě jeho vzhled. Je mmohem hezčí, když si chia pudink naservírujete do skleniček, k nichž vynikne krásná mozaika, než když ji necháte utopenou a schovanou v neprůhledné misce. Ano, pochutnáte si sice jako tak, ale ty oči – ty oči ochudíte o ten zážitek. Nedostanou ten prvotní plnohodnotný vjem, který do mozku vyšle signál: “teď zažiješ něco skvělýho”.
Přiznám se, že ne vždycky mám čas si jídlo připravit tak, aby oči chtěly jíst dřív než samotný žaludek, ale je fajn si jídlo pěkně naservírovat tak často, jak jen to jde. Jde o malé radosti, drobné potěšení navíc, ale pořád je to potěšení a to se počítá. Radosti není nikdy dost, a proto si dělejte radosti i navzájem a těšte sebe i ostatní například tím, že jim to jídlo připravíte vy sami. To je hned dvojitá, možná trojitá radost.
Potěšení pro vás i někoho dalšího
Když připravíte někomu dalšímu jídlo, které je navíc zdravé, je to potěšení pro každou buňku v jeho těle. Když mu to navíc bude chutnat, rozlije se pocit radosti po celém vašem těle. A taková snídaně do postele? To je třeba zážitek minimálně na celý den. Tohle všechno jídlo dokáže. Dokáže navodit i nepříjemné myšlenky a stavy. Ale ideální je soustředit se na ty pozitivní, které nám může poskytnout.
Recept, který jsem připravila ve spolupráci s Eta, je důkazem, že i “jednoduché” jídlo, může vzbudit spoustu pozitivních emocí. Věřím, že vás potěší taky!
Chia pudink s borůvkami
Detaily receptu
2 – 3 porce
15 minut
LEPKU
Ingredience
- Chia pudink:
5 lžic chia semínek (cca 70 g)
2 plné lžíce hustého kokosového mléka (30 g)
100 g borůvek
2 lžičky acai
240 ml vody
240 ml vody
Čekankový sirup podle chuti
- Na dohotovení:
Borůvky
Tvaroh, skyr nebo řecký jogurt
Čekankový sirup
Snítka máty
Postup
- Chia semínka nasypejte do větší (uzavíratelné) sklenice anebo do dvou skleniček (jednoporcových).
- Kokosové mléko, borůvky, acai, vodu a čekankový sirup společně rozmixujte a promíchejte s chia semínky. Sklenici uzavřete a přes noc uložte do lednice.
- Druhý den rozdělte pudink do skleniček a zakryjte tvarohem nebo hustým jogurtem. Ozdobte čerstvými borůvkami a mátou.