Domů » Čočkový dhál

Čočkový dhál

Orientální kuchyně je moje oblíbená. Indická jídla mám moc ráda, ale někdy zápasím s jejich “těžkostí”. Přestože pokrmy, které si uvaříme doma, nebudou vždycky tak autentické, jako kdybychom si je vychutnali v dobré indické restauraci anebo přímo v Indii, jsou recepty, které nás k autentičnosti velice příblíží.

Čočkový dhál je zrovna ten jednodušší pokrm, který zvládneme uvařit asi všichni. Proto doporučuji, abyste se do tohoto výživného jídla bez obav pustili, odmění vás totiž nejen svou chutí, ale i zdravotními benefity. Luštěniny mají totiž vždycky co nabídnout.

Luštěniny tělu prospívají tím spíš, když pochází z ekologického zemědělství. Půda ekologických polí by měla být bohatší na živiny, proto je bohatší i rostlinka, která zde vyroste. Co se týče červené čočky použité v receptu, i co se týče jiných potravin, mám oblíbenou tu od Probio.

Česká firma Probio u nás funguje už 30 let, narodila se ve stejném roce jako já 🙂 a po celou dobu v jejím DNA koluje smysl pro udržitelnost. Krom toho navrací na česká pole různé plodiny, jako je například špalda a pohanka.

Vhodný typ přílohy a doplňků

Dhál z čočky se podává tradičně s různými plackami. Každopádně, kdo si hlídá vyvážený poměr živin, zvolí jako doplněk nebo přílohu spíš pečenou zeleninu, jelikož čočka, krom bílkovin, obsahuje i sacharidy. Dodávat další sacharidy v podobě placek není v rámci racionálního jídelníčku úplně vhodné, anebo je potřeba ubrat na množství dhálu a pak je placka v pořádku.

Pokud naopak chcete pokrmu dodat víc bílkovin, nabízí se doplnit dhál vejcem anebo tofu. Vejce můžete podávat vařené natvrdo nebo zastřené. Tofu stačí lehce orestovat na pánvi na trošce oleje nebo ghí. Můžete ho předem ochutit kořením – v tomto případě třeba sušeným zázvorem, mletým římským kmínem, paprikou nebo pískavicí. Nebo zvolte nějakou indickou kořenící směs, jako je například garam masala – je použitá i v receptu. Doporučuji vyzkoušet také tandoori masalu.

Čočkový dhál

Detaily receptu

Množství

2 porce

Doba přípravy

30 minut

Bez

LEPKU

Vhodné i pro

VEGANY

Ingredience

  • 1 lžíce ghí

  • 1 cibule

  • 2 lžičky najemno nastrouhaného čerstvého zázvoru

  • 2 stroužky česneku

  • 1 lžička mletého římského kmínu

  • 1 lžička mletého koriandru

  • 2 lžičky kurkumy

  • 1 lžička mleté papriky

  • Chilli podle chuti

  • 200 g červené čočky, loupané

  • 1 plechovka krájených rajčat

  • Sůl

  • 1 lžička garam masaly

  • 3 – 4 lžíce tučného kokosového mléka

  • Limetková šťáva

  • Koriandr k podávání

  • Čerstvá chilli paprička podle chuti

Postup

  • V hrnci rozpusťte plnou lžíci ghí. Cibuli nakrájejte nadrobno a v hrnci restujte dozlatova na mírném až středním plameni.
  • Do hrnce vložte zázvor, prolisovaný nebo najemno nasekaný česnek, římský kmín, mletý koriandr, kurkumu, mletou papriku a chilli (sušené nebo čerstvé). Míchejte asi minutu. Přidejte čočku, zalijte rajčaty a 2 hrnky vody nebo zeleninového vývaru. Osolte a pod poklicí vařte 15 – 20 minut. Pokud možno nemíchejte.
  • Když je čočka měkká, přidejte garam masalu, kokosové mléko, cca 2 lžíce limetkové šťávy a odstavte z plotny. Naservírujte na talíře. Posypejte koriandrem a čerstvým chilli
dhál z čočky