Domů » Čokoládové cookies
čokoládové cookies s pomerančovou čokoládou

Čokoládové cookies

Dovolila jsem si tentokrát výjimku a pro nadcházející Halloween jsem připravila čokoládové cookies, které nejsou zdravější alternativou mlsání. Jsou strašidelně dobré a pro ty, co se bojí cukru, budou i velkým strašákem. Příště zase přidám něco zdravějšího, slibuji 🙂

Cookies jsem nedávno připravovala pro jednoho svého klienta a tak mě napadlo, že by byla zajímavá tmavá kombinace s prosvítající oranžovou čokoládou – tematicky – na Halloween.

Jak na černou barvu?

A tak jsem začala tvořit. Do těsta jsem nasypala černé kakao, aby těsto pěkně obarvilo. Seženete ho např. od Dr. Oetkera v nějakém větším supermarketu. Jako alternativa mě napadá holandské kakao + prášek z živočišného uhlí, které seženete v lékárně. Kdysi jsem jím barvila například burgerové žemle na čertovské burgery pro Forbes. Nemusíte se ničeho bát, nijak vám malé množství neublíží 🙂

Oranžová – pomerančová čokoláda

Do cookies jsem přidala tmavou a oranžovou – pomerančovou čokoládu. Tu seženete například na Svět plodů. Mám ji ozkoušenou a chutná fakt výborně. Využijete ji například na polévání různých dezertů, nebo si na ní smlsnete jen tak. Na Svět plodů seženete i pomerančový pudr, kterým jsem těsto ochutila. Pokud nechcete, přidávat ho nemusíte. Případně můžete nahradit pomerančovou nebo citronovou kůrou. Pudrem můžete ochutit třeba mrkvovou bábovku nebo jiné dezerty.

Do těsta můžete přidat i nasekané ořechy podle chuti.

Chce to čas

Čas na uležení. Těsto je dobré nechat v ledici 24 – 30 hodin. Popř. o něco déle.

Skladování

Sušenky skladujte v uzavíratelné krabičce, ideálně na chladnějším stanovišti.

Čokoládové cookies

Ingredience na 22 – 24 sušenek:

  • 160 g povoleného másla

  • 230 g třtinového cukru

  • 1 vejce

  • ½ lžíce pomerančového pudru (lze vynechat)

  • 300 g hladké mouky

  • 30 g černého kakaa

  • 1 lžička kypřicího prášku do pečiva

  • ½ lžičky sody

  • ½ lžičky soli

  • 80 g pomerančové čokolády

  • 50 g hořké čokolády

Postup

  • Máslo a cukr šlehejte do nadýchané světlé hmoty asi 7 – 10 minut. V robotu na to použijte třecí nástavec. Cílem šlehání není, aby se rozpustil cukr, ale aby se do hmoty dostal vzduch a máslo se s cukrem hezky propojilo.
  • Poté do směsi zašlehejte vejce a pomerančový pudr.
  • Ve vedlejší míse promíchejte mouku s kakaem, kypřicím práškem, sodou a solí.
  • Na robotu vyměňte nástavec za hnětací hák. Nezapomeňte zbytky máslové směsi z nástavce důkladně setřít do mísy. Moučnou směs dobře zapracujte do máslové.
  • Čokolády nasekejte nahrubo a zapracujte do těsta.
  • Těsto přendejte do menší misky, zakryjte fólií a uložte do lednice alespoň na 24 hodin.
  • Z těsta pomocí lžíce oddělujte kusy těsta. Z každého mezi dlaněmi vytvarujte kuličku velkou asi jako golfový míček a dlaněmi ji lehce zploštěte. Pokládejte na plech vyložený pečicím papírem, aby měly mezi sebou vetší rozestupy.
  • Pečte při 180 °C 18 minut.