Mrkvová bábovka je díky tvarohu příjemně vláčná. Mrkev, která jí dodá šťavnatost, zapříčiňuje, že je tak supervláčná. K tomu v ní najdete originální spojení mrkve – pomeranče – pekanů. Obejde se ale i bez citrusu a ořechů.
Jednu mrkvovou tvarohovou bábovku už tady mám. Vím, že řada z vás o ní moc dobře ví. Je u vás oblíbená tak, jako u nás doma 🙂 A tahle verze s ořechy, konkrétně pekany, je takový její upgrade. Věřím, že některé, zejména ty, co mají rádi komplikovanější chutě, osloví víc. A stejně tak vím, že řada z vás zůstane raději u té předchozí. Obě mají to svoje.
![mrkvová bábovka je díky tvarohu skvěle vláčná a díky mrkvi velice šťavnatá](https://zdravezivena.cz/wp-content/uploads/2023/09/IMG_2420-683x1024.jpg)
![](https://zdravezivena.cz/wp-content/uploads/2023/09/IMG_2441-683x1024.jpg)
Tento recept jsem připravila ve spolupráci se Svět plodů. Když jsem tam vybírala ingredience na přípravu tohoto i jiných receptů a nějaké ty další mňamky, narazila jsem na pomerančovou čokoládu. Je pro doplnění úplně skvělá, protože podpoří chuť pomeranče. Využijete ji i pro oživení řady dalších dezertů. A tuším, že spousta peciček zmizí i “jen tak” 🙂
Mrkvová bábovka s tvarohem, pomerančem a pekany
![mrkvová bábovka s tvarohem a ořechy](https://zdravezivena.cz/wp-content/uploads/2023/09/IMG_2412-2-683x1024.jpg)
![](https://zdravezivena.cz/wp-content/uploads/2023/09/IMG_2434-683x1024.jpg)
Ingredience
3 vejce
180 g kokosového cukru
250 g měkkého polotučného tvarohu
1 lžíce pomerančového pudru nebo nastrouhaná kůra z 1 pomeranče
80 – 100 ml čerstvě vymačkané pomerančové šťávy (cca z 1 pomeranče)
70 g pekanových ořechů
300 g špaldové celozrnné mouky
1 kypřicí prášek do pečiva
Sůl
200 g najemno nastrouhané mrkve
Máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy
Pomerančová čokoláda na polití
Pekanové ořechy na posypání
Postup
- Vejce prošlehejte s cukrem. Do mísy přidejte tvaroh, pomerančový pudr nebo nastrouhanou kůru a pomerančovou šťávu. Dobře promíchejte, aby se ingredience propojily.
- Ve vedlejší míse smíchejte najemno umleté ořechy, mouku, kypřicí prášek a špetku soli.
- Suchou směs vmíchejte do té tvarohové. Nakonec vmíchejte i nastrouhanou mrkev.
- Bábovkovou formu vytřete máslem a vysypejte hrubou moukou nebo celozrnnou krupicí. Těsto nalijte do formy. Pečte při 180 °C 55 minut. Po upečení nechte chladnout a ještě vlažnou překlopte na talíř.
- Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni a bábovku jí přelijte. Posypejte nasekanými ořechy. Jako ozdobu můžete použít proužky pomerančové kůry.
![mrkvová bábovka](http://zdravezivena.cz/wp-content/uploads/2023/09/IMG_2417-1024x683.jpg)
![](https://zdravezivena.cz/wp-content/uploads/2023/09/IMG_2375-1024x683.jpg)