Na Zelený čtvrtek bychom měli sníst něco zeleného, abychom byli po celý rok zdraví, říká se. Jedna z tradic, kterou ráda dodržuju. Zrovna dnes jsem v lednici měla čerstvý špenát, což se k zelenému jídlu nabízelo, ale v hlavě vymeteno. Těstoviny se špenátem? Až moc velká klasika. Tak s pestem? No jasně – špenátové pesto!
Nápad byl na světě! Ale aby to nebylo jen o pestu, chtěla jsem tu zelenou vytáhnout z talíře ještě něčím dalším. Do oka mi padla cuketa a při pohledu z okna na zahrádku už mi doběhl nápad na dekoraci talíře – plevel! Ví se sice, že řada druhů plevele patří mezi skvělé bylinky, ale málo kdo je umí v kuchyni využít. Nebudu se chlubit, já mezi ty šikovné bylinkáře, co umí z plevele vařit skvělá jídla, nepatřím. Co si ale pamatuju z dětství, je, že jsme si chleba i polévku zdobili sedmikráskami. A taky vím, že pampelišky se svou nahořklostí dokážou dobře doplnit salát. A nedávno jsem od ségry zjistila, že ptačinec má příjemně nasládlou chuť. Takže jsem svoje poznatky spojila a vytvořila zelenou zahrádku na talíři, jak se na Zelený čtvrtek patří.
Toto je starší recept převzatý z mého blogu Vařeniště.cz
Publikován: 9. 4. 2020
Do cukety jsem zabalila sýrovou náplň. Popravdě jsem experimentovala s ricottou a cottage. Napadlo mě až později, že lépe by se pojil cottage s lučinou. Takže vám spíš než ricottu poradím právě smetanový, čerstvý sýr. Ochutit si ho můžete zase bylinkami podle svého – já miluju například pažitku. Spíš než recept vám chci tímto dát inspiraci – jednoduchou, lehkou a zdravou. A především vám chci popřát krásné Velikonoce!
Ingredience
- Špenátové pesto
100 g špenátu
20 g slunečnicových semínek
30 g sýru grana padano nebo parmezánu
1 stroužek česneku
60 + 20 g olivového oleje
sůl
- Cuketové rolky
cuketa
olivový olej
sůl
sýr – cottage/smetanový/ricotta
Postup
- Pesto:
- Slunečnicová semínka opečte nasucho na pánvi pěkně dozlatova. Nechte zchladnout a poté rozdrťte najemno. Sýr nastrouhejte na jemném struhadle a narychlo prožeňte v mixéru. Vysypejte sýr do větší misky a přidejte k němu nasekaná slunečnicová semínka.
- Špenát po částech rozsekejte v mixéru najemno s česnekem a s částí oleje – z odměřeného množství 60 g. Přendejte do mísy k sýru, osolte, dolijte 20 g oleje a promíchejte.
- Pesto přendejte do uzavíratelné skleničky a skladujte v lednici.
- Rolky:
- Cuketu nakrájejte na slabé plátky, potřete z obou stran olejem a osolte. Opečte na grilu anebo na pánvi, případně v troubě. Nechte zchladnout.
- Cuketu potřete sýrovou náplní s bylinkami. Můžete použít čerstvý smetanový sýr, případně smíchaný s cottage anebo ricottu.