Těstoviny s krémovou avokádovou omáčkou byly jeden z prvních receptů, který jsem před rokem připravovala pro forbes.cz. Za tu dobu jsem toho uvařila spoustu, ale na tohle jídlo vzpomínám často. Cuketové špagety s avokádovou omáčkou jsou taková odlehčená verze, kterou jsem trošku jinak ochutila.
Které vám budou chutnat víc? 🙂
Ten původní záměr vznikl ještě o mnoho dřív, než jsem tento způsob receptu připravila pro forbes. Ještě na blogu vařeniště.cz jsem tento recept publikovala několik let nazpět a sem na Zdravě živenou jsem ho překlopila, protože tu nesmí chybět. Jak vidíte sami, jsou to 3 recepty na těstoviny s cuketou a avokádovou omáčkou a vždy se trochu liší.
Čerstvá vs. restovaná cuketa
Ten pro forbes vyniká chutí koriandru a je lehce pikantní. Tato verze je jemnější. Obsahuje bazalku a cuketa je na rozdíl od receptu pro forbes v syrovém stavu. Při promíchávání s vařenými těstovinami se tak jídlo trochu zchladí – mě ke konzumaci takto vyhovuje, ale kdo by měl chuť, může si celou směs prohřát rychle na pánvi. Žádné dlouhé vaření a míchání – ztratili byste tím svěžest a křehkost cukety.
Pokud nemáte spiralizér, nakrájejte cuketu na slabé nudličky. Nestrouhejte ji, protože by začala pouštět hodně tekutiny.
Cuketu můžete případně nakrájet na plátky a na pánvi rychle opéct, pokud se přikláníte k té teplejší variantě. Můžete také ogrilovat nebo péct v troubě.
Dochucení a doplňky
K dochucení jsem tentokát použila bazalku, ale můžete ji vyměnit za zmiňovaný koriandr. Když budete připravovat verzi s bazalkou, můžete přidat i trochu jiných bylinek, které se k ní hodí – tymián a oregano jsou první, které se mi vybaví.
Zároveň můžete do jídla přidávat i další ingredience. Rajčátka můžete použít nejen sušená, ale i čerstvá – také můžete rychle orestovat na pánvi.
Na talíři jsem špagety posypala naklíčenými luštěninami – cizrnou, čočkou a mungo fazolkami.
Můžete přidat také opečený sýr halloumi anebo tofu. Případně by těstoviny skvěle chutnali i s kousky ryby.
Cuketové špagety s avokádovou omáčkou
Detaily receptu
1 porce
15 minut
VEGANY
Ingredience
- Omáčka:
½ avokáda
Hrst listů bazalky
1 stroužek česneku
Citronová šťáva (asi ½ lžíce)
Sůl
½ lžičky mletého římského kmínu
- Dále potřebujete:
70 g celozrnných špaget
1/2 (menší až středně velké) cukety
2 sušená rajčata
Klíčky na posypání
Postup
- Do mixéru vložte avokádo, bazalku, česnek, zakápněte citronovou šťávou, osolte a ochuťte římským kmínem. Rozmixujte najemno.
- Pomocí spiralizéru vytvořte z cukety špagety, případně ji nakrájejte na tenké nudličky (nestrouhejte).
- Špagety uvařte v osolené vodě al dente. Scezené přidejte k cuketovým špagetám. Přidejte také omáčku a promíchejte. Vmíchat můžete i nadrobno nakrájená sušená rajčata anebo přepůlená cherry rajčata.
- Na talíři posypejte klíčky.