Domů » Cuketové špagety s avokádovou omáčkou

Cuketové špagety s avokádovou omáčkou

Těstoviny s krémovou avokádovou omáčkou byly jeden z prvních receptů, který jsem před rokem připravovala pro forbes.cz. Za tu dobu jsem toho uvařila spoustu, ale na tohle jídlo vzpomínám často. Cuketové špagety s avokádovou omáčkou jsou taková odlehčená verze, kterou jsem trošku jinak ochutila.

Které vám budou chutnat víc? 🙂

Ten původní záměr vznikl ještě o mnoho dřív, než jsem tento způsob receptu připravila pro forbes. Ještě na blogu vařeniště.cz jsem tento recept publikovala několik let nazpět a sem na Zdravě živenou jsem ho překlopila, protože tu nesmí chybět. Jak vidíte sami, jsou to 3 recepty na těstoviny s cuketou a avokádovou omáčkou a vždy se trochu liší.

špagety z cukety s krémovou omáčkou z avokáda

Čerstvá vs. restovaná cuketa

Ten pro forbes vyniká chutí koriandru a je lehce pikantní. Tato verze je jemnější. Obsahuje bazalku a cuketa je na rozdíl od receptu pro forbes v syrovém stavu. Při promíchávání s vařenými těstovinami se tak jídlo trochu zchladí – mě ke konzumaci takto vyhovuje, ale kdo by měl chuť, může si celou směs prohřát rychle na pánvi. Žádné dlouhé vaření a míchání – ztratili byste tím svěžest a křehkost cukety.

Pokud nemáte spiralizér, nakrájejte cuketu na slabé nudličky. Nestrouhejte ji, protože by začala pouštět hodně tekutiny.

Cuketu můžete případně nakrájet na plátky a na pánvi rychle opéct, pokud se přikláníte k té teplejší variantě. Můžete také ogrilovat nebo péct v troubě.

Dochucení a doplňky

K dochucení jsem tentokát použila bazalku, ale můžete ji vyměnit za zmiňovaný koriandr. Když budete připravovat verzi s bazalkou, můžete přidat i trochu jiných bylinek, které se k ní hodí – tymián a oregano jsou první, které se mi vybaví.

Zároveň můžete do jídla přidávat i další ingredience. Rajčátka můžete použít nejen sušená, ale i čerstvá – také můžete rychle orestovat na pánvi.

Na talíři jsem špagety posypala naklíčenými luštěninami – cizrnou, čočkou a mungo fazolkami.

Můžete přidat také opečený sýr halloumi anebo tofu. Případně by těstoviny skvěle chutnali i s kousky ryby.

Cuketové špagety s avokádovou omáčkou

Detaily receptu

Množství

1 porce

Doba přípravy

15 minut

Vhodné i pro

VEGANY

Ingredience

  • Omáčka:
  • ½ avokáda

  • Hrst listů bazalky

  • 1 stroužek česneku

  • Citronová šťáva (asi ½ lžíce)

  • Sůl

  • ½ lžičky mletého římského kmínu

  • Dále potřebujete:
  • 70 g celozrnných špaget

  • 1/2 (menší až středně velké) cukety

  • 2 sušená rajčata

  • Klíčky na posypání

Postup

  • Do mixéru vložte avokádo, bazalku, česnek, zakápněte citronovou šťávou, osolte a ochuťte římským kmínem. Rozmixujte najemno.
  • Pomocí spiralizéru vytvořte z cukety špagety, případně ji nakrájejte na tenké nudličky (nestrouhejte).
  • Špagety uvařte v osolené vodě al dente. Scezené přidejte k cuketovým špagetám. Přidejte také omáčku a promíchejte. Vmíchat můžete i nadrobno nakrájená sušená rajčata anebo přepůlená cherry rajčata.
  • Na talíři posypejte klíčky.
cuketové špagety s avokádovou omáčkou